Снимка: СДС, архив
fallback

СДС предаде партийните си документи, за първите 20 години от създаването си, на Държавния архив. Важни епизоди от историята на българския преход ще станат достъпни за читателите в сградата на архивите, съобщи bTV.

Всички документи и решения на ръководството на СДС от 1989 година до 2009 година бяха предадени на Държавния архив. Така всеки, който се интересува от най-новата ни история може да научи как са формирани правителствата на Иван Костов и Филип Димитров.

В архива могат да се видят още плакати от първите митинги, снимки на личности като мореплавателя Дончо Папазов на синя конференция, здравния министър от правителството на Орешарски – Таня Андреева на сбирка на младежкото СДС.

На въпрос дали не се притесняват, че този жест ще бъде изтълкуват като "СДС отива в историята”, председател на НИС на СДС Румен Христов каза, че това е невъзможно.

"Ние предаваме от 1989 г. до 2009 г., този който е обработен до момента. Интересът е много голям, документите ще бъдат достъпни в читалня номер 100. Така че не е разделяне с историята”, посочи Христов.

От Държавния архив водят преговори и с останалите политически партии, участвали в прехода, да предадат документите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

ЕНЕВ

преди 5 години

ТАКА.А.А , ХВЪРЛИХА ВСИЧКО В АРХИВА И СТАНАХА ЧИСТИ ,КАТО УТРИННА РОСА ! А , ГОСПОДА "ДЕМОКРАТИ " /ИЗМИСЛЕНИ/ , КОЙ ЩЕ ОТГОВАРЯ ЗА ЛИКВИДАЦИЯТА НА ДЪРЖАВАТА СЛЕД УКАЗИТЕ ЗА ТОВА НА ЖЕЛЬО ЖЕЛЕВ ОТ 1992 ГОДИНА ? ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ ГЕРБ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ ,ЗАЩОТО ВИЕ СЕ ВКЛЮЧИХТЕ С БОДРА ПЕСЕН В ТАЗИ ПАРТИЯ. ДАЖЕ ИМАТЕ МИНИСТРИ В ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ,БЕЗ ДА ИМАТЕ ПУКНАТ ДЕПУТАТ В ПАРЛАМЕНТА.

22

месара

преди 5 години

сдс-съюз на държавна сигурност,е виновен за разрухата на България!до като ни пееха-времето е наше и вятъра на промяната,ние не чувахме какво всъщност ни пеят.ами наистина времето е тяхно-от бкп станаха бсп,дпс и разни други партийки(за размиване на съзнанието),и както се оказа тоя вятър наистина ги промени-луканов ги назначи за милионери!а народа скачаше по площадите, дрънкаше с ***,лили иванова се отказа от наградите си(щото били комунистически)..., та такива работи със сдс!

21

Анонимен

преди 5 години

В Уикилийкс излезе какви кадри имат сдс - защитаващи обърнете внимание техните енергийни интереси тук. Честити ви Марици, честит ви скъп ток, евтиния ток от Козлодуй се продавал на Гърция и турция а ние плащаме депутатските фотоволтаици. Как депутатите да гласуват Белене, като са във фотоволтаичен и вецов конфликт на съвестта.

fallback