На границите проверката често е само визуална. Снимка: Булфото, архив
fallback

От години ставаме свидетели как обвиняеми или подсъдими преминават лесно границите в опит да се скрият от правосъдието. А не е един примерът, когато бягствата са повече от успешни и в продължение на години.

В опит да спрат бегълците от закона, МВР ще въведе временни лични карти за обвиняеми и подсъдими. От министерството признаха, че в момента проверката на документите по границите била по-скоро "визуална" и в много случаи граничарите изобщо не проверявали в системата дали някой има право да напуска страната.

Това е една от основните причини криминално проявени да минават границата необезпокоявани.

От МВР обясниха, че новите лични карти щели да са различни от обикновените, за да ориентират служителите по границата. Те ще бъдат без електронен чип, обясни пред "Монитор" зам.-вътрешният министър Красимир Ципов.

По думите му и в момента има възможност личната карта да бъде отнета, а в замяна лицето получава документ тип "хвърчащ лист".

Шефът на "Национална полиция" Христо Терзийски пък уточни, че "Гранична полиция" не винаги чекира документите, а прави само визуален преглед. Самото чекиране на личните карти пък не било задължително, особено при прекосяване на вътрешните граници на ЕС. Освен без чип с биометрични данни, с какъвто ще разполагат останалите българи, временните лични карти щели да бъдат с различен външен вид и така щяло да се намали вероятността от допускане на грешка.

От МВР дадоха за пример границата ни с Гърция през лятото, когато има много преминаващи хора и е съвсем нормално проверките да протичат под друга форма. Временните лични карти ще имат за цел да "насочват вниманието" на граничните полицаи и съответно да предотвратят подобни пропуски.

От началото на 2019 година се въвеждат и новите лични карти и паспорти с чип и антена. Новите правила за български лични документи въвеждат нови материали за изработка и защита на личните карти и паспорти. От вътрешното министерство поясниха, че хората с издадени по старата система лични документи ще могат да ги използват до изтичането на валидността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

смехотворно беее

преди 5 години

Те пък обвиняеми или подсъдими ще чакат да им връчат лични карти за престъпници а няма да си правят фалшиви и пак да бягат през границата.

34

Бай Оня

преди 5 години

Нека отдадем почти на загиналите германски войници и офицери във войната срещу Югославия и Гърция, които позволиха на България да достигне граници близки до санстефанските. От такъв паметник имаме нужда, а не от паметници на съветските окупатори и американските *** бомбардирали София. а на всички прокомунистически и просъветски *** които ще оплюват поста ми, *** съм им в устите и на гробовете им, с пожелание по-скоро да влязат там!

33

Анонимен

преди 5 години

Господин Терзийски дали е минавал през ГКПП Ново село и ГКПП с. Славеево ? - да се порадва на опашките които правят неговите хора.

fallback