Снимка: flickr

Пълната забрана за пушене на закрито остава. Това решиха депутатите и така нанесоха удар по вицепремиера Валери Симеонов, който вчера се оплака, че неговите законодателни инициативи се бавят и не виждат бял свят.

Още по темата
Още през април, преди старта на летния туристически сезон, той поиска да се либерализира режима и пепелници да бъдат поставяни в специални обособени помещения с климатизация в барове, ресторанти, дискотеки. Поправките, които той предложи бяха в Закона за здравето.

Освен връщане към по-либералния режим за заведенията отпреди 1 юни 2012 г., когато влезе в сила пълната забрана за пушене, Симеонов искаше да се обособят помещения за пушене и на летища, кораби, стадиони.

Той се мотивира с обстоятелството, че и сега никой не спазва забраната и масово хората палят цигара в заведенията, което е напълно нерегламентирано.

Исканията на Симеонов обаче не срещнаха подкрепата на най-голямата парламентарна партия ГЕРБ. Именно ГЕРБ, във втория мандат на Бойко Борисов като премиер, въведе тоталната забрана за пушене и сега очаквано не се отказа от рестрикцията.

Депутатите от "Обединени патриоти" все пак и днес се опитаха да убедят колегите си от другите политически сили, че поправки са положителни.

Георги Колев призова народните избраници да приемат промените в закона и така да защитят непушачите.

"Това са хората, които са пасивни пушачи, тези които са принудени да търпят пушачите, знаем, че няма достатъчно потенциал, за да се контролират заведенията за нерегламентирано пушене, а ресторантьорите вече са направили инвестиции за местата за пушачите", каза той.

Валентин Касабов се обърна по съвест към депутатите: "И тук се пуши, няма стая на парламентарна група, в която да не се пуши и сега какво правим - ние нарушаваме закона".

Таке че според него, за да се спре това явно нарушаване на закона, изходът е да се регламентира старото положение и да се урегулират отношенията на пушачи – непушачи.

Въпреки призивите на патриотите в крайна сметка едва 25 депутати подкрепиха предложенията за поправки в закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase