Бойко Борисов и Георги Първанов. Снимка: МС

За общобългарска позиция за понятието "обща история" с Македония настояха от АБВ на среща с премиера Бойко Борисов. Според партията бъдещето на съседката ни не може да минава през грабеж на българската история и поругаване на фактите.

На срещата, на която са присъствали представители на МВнР и на мултидисциплинарната комисия, от АБВ са поискали развитие на Договора за добросъседство от гледна точка на националния ни интерес. От партията изразили и резерви за предлаганите имена за решаване на спора за името с Гърция – Илинденска Македония и Северна Македония, обяви Румен Петков.

Според Георги Първанов най-големите поражения в македонската политика на България идват от противопоставянето между българските партии, именно заради това от АБВ искат единна позиция по темата. Той оцени позитивно и подписания договор с Македония, и общите празнични чествания, но предупреди, че трябва да се вземат мерки, за да се предотврати възможно негативно развитие.

От АБВ очакват посегателството върху българската история да продължи и това по думите на Първанов категорично налага да бъде направен нов прочит на договора, който беше подписан - в частта "обща история".

"Нашето мнение е, че Илинденското въстание по своя характер е българско и мога да го докажа със стотици документи, с публикации", посочи той.

Първанов предложи и примерен текст на обща позиция, който да бъде записан: "Имаме обща история, чиито корени са в Средновековието, минават през общите борби на Възраждането, включително и до първите десетилетия на 20 век, включително Илинденско-Преображенското въстание и това, което е общото за тези векове, е българското национално самосъзнание на населението в тези райони, на населението от днешните България и Република Македония. Общи са националните цели и задачи".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase