fallback

Дори това решение да има основание, в този момент е изключително неуместно, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод предсрочното прекратяване на мандата на директора на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов.

Oще по темата

"Решението не помага, напротив отдалечава от каквото и да е съгласие. Взривява относителния консенсус, който постигнахме вчера. Оставя впечатление за наказателно отношение", заяви Вълчев, цитиран от "24 часа".

Според него отстраняването на проф. Брънзов е наказание за това, че синоптиците са стачкували, затова, че искат да излязат от структурата на БАН.

"Говорих с председателя на БАН. Той също счита, че решението е неуместно в този момент. Това е решение на колективен орган, какъвто е Управителният съвет. Състои се от 27 души, което още веднъж поставя въпросите за адекватността на сегашния модел за академично самоуправление", каза още министърът.

Зам.-председателят на БАН Васил Николов каза пред "Фокус", че освобождаването на проф. Брънзов като директор е съвпадение с вчерашните събития в Министерския съвет. Свикването на извънреден Управителен съвет било предвидено отдавна.

"Един от мотивите е неизпълнение на решение на ръководни органи на БАН. Вторият мотив е нарушаване на устава на БАН. Третият – системно уронване на престижа на БАН“, обясни Васил Николов и допълни, че има и финансов аргумент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Малко им е

преди 5 години

70% от НИМХ е за съкращение!

21

До 16

преди 5 години

Каквато и проверка да се направи, пак не можеш да им хванеш края на далаверите. Имат си отработени схеми, лостовете за чието осъществяване се предават от баща на син и от дядо на внук.Прави са онези, които нарекоха БАН феодална империя. Там всичко е на роднинско-приятелски принцип. Ще се борят на живот и смърт, за да запазят кокала. Но във всеки институт има и наивници, въобразили си, че ще просперират и без връзки. Точно те се пенявят тук, не съзнавайки, че защитават чуждо статукво.

20

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 2Академична автономия ли? Сърбал й е попарата всеки, който е имал наивността да иде да работи в БАН, без да има протекции.Във всеки един от институтите има роднинско-приятелски кръг, който налага волята си дори в разрез със законите на страната и с правилника на БАН, под претекст, че имало било академична автономия! И така подреждат нещата, нарушавайки закони и правилници, че само те и протежетата им да просперират, дори и да са недоучени.Ай, сикт...!

fallback