Снимка: Димитър Кюсемарлиев
fallback

НИМХ най-вероятно ще излезе от БАН, стана ясно след срещата при премиера Бойко Борисов на представители на спорещите страни.

Просветният министър Красимир Вълчев съобщи, че след проведените разговори това се очертава като значително по-устойчивият и приемлив вариант.

Oще по темата

"Това извеждане не трябва да бъде механично, а на принципа за запазване на целостта на оперативната дейност и възможност на учените, които се занимават само с научна дейност, да изберат дали да останат в структурата на БАН", обясни Вълчев пред журналисти в МС.

Решението за бъдещето на Института ще бъде разгледано на Общо събрание на БАН, което се очаква да се проведе на 10 септември.

Ако то не е положително, Вълчев даде да се разбере, че ще се изготвят законови промени за уреждане на дейността на Института извън БАН. Вариантът да бъде предложено уреждане в структурата на БАН като делегирана държавна дейност бил далеч по-малко приемлив.

"Половината от 130-годишната си история НИМХ е бил извън структурата на БАН", посочи министърът.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски каза, че ако извеждането е единственото решение и се подкрепя от правителството, ръководството на Академията ще подпомогне процеса.

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов добави, че учени от Института, които искат да продължат да работят в БАН, няма да срещнат пречки за това.

Според просветния министър е реалистично да се говори за извеждане на НИМХ от БАН не по-рано от 1 януари 2019 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Петър

преди 5 години

До КокоАми ще дебне я, на кой му се връща на село...Таман се уреди госпожата и се развихри та половината институт напусна заради нея и сега

16

Коко

преди 5 години

A Mилена Миленкова, любовницата на Брънзов, сега няма да е директорка!!! Ужас, тая дива неграмотна ***, толкова се стара да се издигне! Остава и да чака кой ще е следващия шеф, та да го гепи и него.

15

Анонимен

преди 5 години

До House M.D.Таксата за ALADIN се плаща от НИМХ, а останалите такси (EUMETSAT, ECMWF, WMO например) се плащат от държавата чрез БАН.

fallback