Снимка: архив "Булфото"
fallback

Ако НИМХ бъде изведен от БАН, има логика да е под шапката на 5-6 министерства. Сред тях е и МОН - за да се запази статутът на научна организация. Това коментира просветният министър Красимир Вълчев пред журналисти в МС.

По думите му обаче това е вторичен въпрос, а в разговорите по казуса имало напредък, доколкото са очертани вариантите – разширена автономия в рамките на БАН или извеждане на Института извън Академията.

Oще по темата

НИМХ иска напускане, а БАН предлага варианта със самостоятелност в рамките на Академията. Разговорите между страните продължават следващата седмица.

"Двата варанта изискват допълнителни компромиси от двете страни. Нищо не става насила и нищо няма да правим насила", коментира Вълчев.

По думите му, ако част от учените от НИМХ искат да останат в БАН и да развиват научна дейност, ще им бъде дадена възможност за това.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, който присъства на заседанието на правителството, каза, че от страна на НИМХ няма отговор защо не приемат предложението за финансова самостоятелност – техният бюджет да се гласува от Министерския съвет отделно. Ревалски уточни и че темата за извеждането на НИМХ е свързана с въпроси за трудови договори, собственост, научни проекти, които се развиват от името на БАН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

BB

преди 5 години

До Анонимен 14Е сега ти повярвах

14

Анонимен

преди 5 години

До ВВПовечето висшисти в БАН получават заплати, чиято равностойност в евро е под 300.Както и повечето от работещите българи.

13

Анонимен

преди 5 години

АЛЧНИТЕ СТАРЦИ ОТ БАН СА ПРИЛАПАЛИ ВСИЧКИТЕ ПАРИ И НЕ ДАВАТ...

fallback