Снимка: Булфото
fallback

С оглед актуалната ситуация на Балканите, България трябва да стабилизира отношенията си с Македония и да бъде балансьор в региона, обяви президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов в интервю за Радио "Фокус".

Oще по темата
По думите му договорът за добросъседство между България и Македония преповтаря декларацията Костов - Георгиевски от 1999 г.

"Оценявам високо подписания договор през миналата година между Бойко Борисов и Зоран Заев и имах очаквания той да отиде много по-далеч от онова, което ние сме направили с президенти и премиери в предишните години. Но не е достатъчно държавниците да застанем един до друг на тържествата. Много е важно ние да извлечем истината", смята Първанов.

Той бе категоричен, че периодът от края на XIX и началото на XX век няма как да бъде оценен по друг начин, освен като български в македонската история.

"Македонската държава се създава, възниква на българска почва", коментира той и добави, че договорът утвърждава някои позитивни процеси, но крие и известни рискове.

Според Първанов България трябва да извади аргументите, които говорят за българската кауза и те да бъдат усвоени на Балканите и популяризирани в Европа. Той добави, че винаги е подкрепял членството на Македония в ЕС и НАТО, но уточни, че ако има външен натиск при приемането на договора за добросъседство, то всичко е било "от ден до пладне".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Филiп Македонски

преди 5 години

Спрете конфронтацията с Братска МАкедония.НА всички вече е ясно ,че това е добре обособенно БЪлгарско княжество.резултат от жестоки военни конфликти в миналото.ТАм БЪлгаро говорящи охраняват тн Вардарски линиамент от проникване на жестоки създания вкл "черни масови убиици".Не спорете за история с нашите събратя от Македония.МАкедонци викат в Македония само на БЪлгари по произход.другите имат други имена вкл шиптърите които не са албанци./потомци са на друго племе помохамеданчено насила/

10

Анонимен

преди 5 години

От къде пък изплува този политически труп?

9

Рашо

преди 5 години

Трудно е да поддържаш дълъг мир с макетата. Тъкмо си мислиш че всичко е точно, и те намират начин да се изакат на метеното.

fallback