Снимка: МС
fallback

Премиерът Бойко Борисов нареди да се намери решение на проблема с Националния институт по метеорология и хидрология до 22 август.

Тази сутрин беше проведена среща с представители на НИМХ и Българската академия на науките. На срещата са присъствали и премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, както и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В дадения от премиера срок МОН и БАН трябва да намерят решение, с което да удовлетворят исканията на института, като му дадат по-голяма самостоятелност и обезпечат финансовата му независимост. Ако няма решение до следващата сряда то такова ще бъде посочено от премиера.

"Готови сме да подкрепим всякакво решение, както и съм готов да участвам в разговорите, но това е въпрос, който трябва да бъде решен в рамките на БАН", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Министър Вълчев каза, 'e днешната среща в МС е заради "категоричното искане от НИМХ-БАН да излезе извън структурата на БАН, което ръководството на БАН на този етап не подкрепя по принцип".

Причините са заради финансови и натрупани лични отношения, обясни образователният министър.

Синоптиците предупреждават от месеци наред, че заради преструктуриране в БАН и разпределянето на бюджета страната може да остане без прогноза за времето.

НИМХ настоява да се отдели от БАН и да се превърне в самостоятелна институция, а ръководството на БАН е против.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Данчо Вангата

преди 5 години

Нема смисъл,Нибиру ще удари на 16.08.2018г.

28

Историчка

преди 5 години

До Докога????А само като си помисля, че Богдан Филов е бил председател на БАН и с какъв акъл е обявил война на САЩ ми става ясно за умствения потенциал на това скъпо за нас удоволствие БАН!

27

гражданин

преди 5 години

Абе Данакоплатец - много си ***! ........... искал си той прогнозата от БАН , а не от НИМХ?! Че прогнозата на БАН е тъкмо от НИМХ , а тези дето са в интернет сайтовете от къде идват , нали от същите синоптици от НИМХ , да не би компютрите сами да си произвеждат прогноза!?

fallback