Съвместно отбелязване на годишнината в Благоевград. Снимка: БТА
fallback

Премиерът Бойко Борисов призова за "по-обрани" приказки по исторически теми. Повод за коментара му са думи на премиера на Македония Зоран Заев, чe Илинденско-Преображенското въстание e македонско.

Борисов напомни, че със Заев съвместно отбелязаха 115-годишнината от въстанието в Благоевград.

"Оставям всеки да си мери приказките, то си е за негова сметка. Ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Съветът ми към всички е да бъдат по-обрани", каза още премиерът.

Oще по темата

"Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества. Аз съм горд, че съм първият премиер, който чества Илинден, като се поклони на гроба на Гоце Делчев", заявява Заев в интервю пред 1ТВ, цитирано от "Поглед".

Вчера лидерката на социалистите Корнелия Нинова разкритикува задочно Заев и призова Борисов да реагира на думите му.

"Личното ми приятелство с г-н Заев, общите идеи и съвместната работа между БСП и СДСМ, общото бъдеще на двете страни като част от Европейския съюз и НАТО са много важни и ние държим на тях, но историческата истина е една и не може да бъде пренебрегвана и преиначавана", написа соцлидерката в профила си във Facebook.

Външният министър Екатерина Захариева пък контрира, че интересите на страната ни са добре защитени и правителството не приема "поучения от партия, която предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

122

Македонец

преди 5 години

Ognyanz Можно е,не велам не.Но требало барем да се проба.Кога би навлегла блгарската воска барем 5 им во Македониа,Турциа би престанала со убиствата на цивили.А грешките во Балканските вони се само на царот,блгарската воска не е виновна...Поздрав.

121

ognyanz

преди 5 години

До Македонец: Ако България се беше намесила тогава, Србиа и Грциа щяха заендо с Турция да воюват срещу България. Това е истината. А знаем и резултатите от Балканската и Междусъюзническа война - Венизелос (премиерот на Грциа - "да уважим македонския правопис") предварително се беше договорил с Румъния да ни нападнат в гръб. Не че България не е искала да ви помогне - били сме обкръжени отвсякъде с врагове.

120

До Македонец

преди 5 години

Отвори една карта от онова време,прегледай си коментара и напиши нов.

fallback