Снимка: "24 часа"
fallback

Българите са по-скоро оптимисти, отколкото песимисти, по-скоро смятат, че живеят добре отколкото зле и макар да нараства броят на онези, които искат предсрочни избори, мнозинството все пак смятат, че няма нужда от такива.

Това става ясно от последните данни на социолозите от "24 Тренд". Те са провели изследване между 1 и 8 юли 2018 сред пълнолетни български граждани по метода "лице в лице".

48 процента от участвалите в проучването са казали, че са оптимисти за бъдещето на България. Песимистите са 40 на сто.

Анализът на демографските групи показва, че има пряка връзка между оптимизма и възрастта.

Сред най-младите оптимистите са над два пъти повече от песимистите, докато при тези над 70 г. съотношението е 1:3 в полза на песимистите, пише "24 часа".

Нагласите за икономическото положение се задържат на нивата отпреди девет месеца. Малко над 1/4 очакват икономическото положение да се подобри в следващата една година, докато малко под 1/5 смятат, че ще се влоши. Над 40% и най-голям дял остават тези, които не очакват промяна в следващата година.

Подобни са и данните за очакванията за жизнения стандарт, става ясно от проучването. И тук  се наблюдава обособяване на отговорите по възрастов признак.

Хората между 18 и 39 години например са с най-оптимистични очаквания за икономическото положение в страната и жизнения си стандарт.

Проучването регистрира тенденция към повишаване на нагласите за необходимост от предсрочни парламентарни избори - от 21% през декември 2017 г. до 30% през юли 2018 г. Въпреки това обаче мнозинството от българите, 54%, са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не се необходими.

Анализът показва, че най-искащи предсрочни избори са привържениците на БСП.

Няма съществена динамика в отношението на българите към основните партийни лидери.

Сред тях Бойко Борисов остава с най-високи стойности на положително отношение (39%), следван от Красимир Каракачанов (36%) и Корнелия Нинова (28%).

През юли Валери Симеонов успява да умножи симпатизантите си с 4%, което вероятно се дължи на инициативите му в последните месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

138

Анонимен

преди 5 години

До 15 години, тая страна няма да я има. Не защото ще ни завладее някой, а защото ще изоставим ВСИЧКО. Даже и президент няма да има. Нищо. Просото ще е територия с банда диви ***.

137

Анонимен

преди 5 години

Статията не ортазява действителноста.

136

Анонимен

преди 5 години

75 % от българите живеят бедно...............всички останали приказки са лъжи!!!

fallback