Снимка: архив "Булфото"
fallback

Омбудсманът Мая Манолова разкритикува остро членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество заради решението им да я отстранят от последното заседание.

Вчера Манолова бе изгонена от вицепремиера Валери Сименонов с аргумента, че не е поканена. Бизнесът и синдикатите не я защитиха.

"Чрез моето отстраняване те отстраняват българските граждани. Много е опасно, когато органите в държавата се капсулират. Какво крият?", запита Манолова пред Нова тв.

Вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъди законови промени, които отнемат правото на миньорите да се пенсионират по-рано като хора, извършващи първа категория труд при тежки условия.

Oще по темата

Това е било валидно до миналата година, но с премахването на определена наредба вече не важи.

"Предупредих, че за последните 80 миньори от последния останал подземен въгледобивен рудник ще има проблем", каза Манолова.

Тя изрази надежда, че водещият заседанието на Тристранката – вицепремиерът Валери Симеонов, "следващия път ще прочете и спази закона", според който омбудсманът трябва да присъства на дискусии, засягащи правата на гражданите.

"Не мога да чакам покани да си свърша работата. Мое законово задължение е да съм там, където се обсъждат правата на гражданите", беше категорична Манолова.

Тя отхвърли обвиненията на един от синдикатите за това, че е замесена в "далавера", свързана с миньорите.

"Това е недостойно поведение. Нима складирам въглища в мазето си?", отвърна Манолова.

Тя коментира и напрежението около евтанизирането на животни в Бургаско и Ямболско заради чума.

Според Манолова правата на стопаните на избитите животни са нарушени, защото не били подробно информирани за действията на властите.

Омбудсманът коментира и проблемите на хората с увреждания и техните близки.

"Реформата, която социалното министерство обеща, не се случва и няма да се случи. Апелирам към чиновниците там да поемат отговорност и да не лъжат хората. Пари се наливат, но те не стигат до хората, които наистина имат нужда от тях", категорична бе Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

ПроСоТо

преди 5 години

поредното мръсно погазване на Закона от Шайката и подпиращите я сателити!Ето:-Закон за омбудсмана:-Чл. 20. (1) Омбудсманът има право:1. на достъп до органите, техните администрации и лицата по чл. 2, включително и да присъства при обсъждане и вземане на решения от тях;....?!?!?!?!?!?!ЗАЩО СМРАДАЛЕЦА Е ПОПРЕЧИЛ на Омбудсмана да си върши ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ,произтичащи от Закона?!?!?!

39

АЗЗЗЗ

преди 5 години

Миньорите трябва да навършат необходимата за тях възраст и тогава ще си получат ЗАСЛУЖЕНАТА ПЕНСИЯ! Сега да се преквалифицират и да си търсят работа, а не да ползват пари, предварително, предназначени за ХОРА И ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ!

38

Го4о

преди 5 години

Мая е толкова ***, че не може да брои до три! "ТРИСТРАНКА" означава, че там се събират три организации да обсъждат въпроси. Мая може да е слушател, но не и УЧАСТНИК! Иначе щеше да е "ЧЕТИРИ-СТРАНКА" или ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ!

fallback