Снимка: Булфото

"Много добри новини от Брюксел. НАТО официално отправи покана към Македония за стартиране на преговорите за присъединяване към Алианса. Поздравявам моя колега Зоран Заев за тази сериозна стъпка напред", написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Facebook.

Още по темата
"Още една цел, поставена по време на българското председателство, е постигната. Положихме големи усилия и съм радостен от този напредък", пише още министър-председателят.

От Външно министерство също приветстваха решението от Срещата на върха на НАТО за започване на разговори с Република Македония за присъединяване към Алианса. От МВнР  определиха решението като решаваща стъпка към нейната евроатлантическа принадлежност.

"Подкрепяме решимостта на правителството в Скопие да продължи с прилагането на реформите и с укрепването на добросъседските отношения", съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

От министерството заявяват, че от своя страна ще продължат да оказват необходимата подкрепа в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който беше подписан през 2017 г. "Разглеждаме постигнатия напредък и като успех на нашата активна политика за европейско и евроатлантическо бъдеще на целия регион - успешно реализиран приоритет и в рамките на приключилото преди дни Българско председателство на Съвета на ЕС.

Поканата към Република Македония е ясно потвърждение, че политиката на "Отворени врати" на Алианса остава валидна и допринася за сигурността и стабилността в евроатлантическото пространство", посочват още от МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase