Снимка: БТА

По време на Българското председателство е направен ключов напредък по теми, свързани на аудиовизуалния сектор, Кодекса на електронните съобщения, свободното движения на нелични данни, суперкомпютрите и киберсигурността. Това са теми, които дават възможност Цифровият единен пазар, когато започне да функционира, да има солидна основа. Това каза еврокомисарят Мария Габриел по време на пресконференция в НДК след откриването на Цифровата асамблея. Тя посочи, че цифровата трансформация трябва да свързва хората, бизнеса, институциите и държавите.

Мария Габриел изтъкна, че днес е официалното начало на цифровата програма за Западните Балкани. Тя посочи, че дигиталната асамблея е повод да се очертаят ясно предизвикателствата, свързани с цифровата трансформация.

Еврокомисарят информира, че по време на двудневните дискусии изкуственият интелект ще бъде сред водещите теми. Габриел уточни, че в общия европейски подход е залегнало, че човекът да бъде поставен в центъра, който да управлява и контролира този процес. Освен това ще се обсъдят важни въпроси за въздействието върху пазара на труда, работните места и етични и правни въпроси.

Цифровата асамблея, която започна днес в София е едно от най-важните събития на Българското европредседателство, каза пред журналисти Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

За дигитални технологии ще бъдат изхарчени около 9 милиарда евро от европейския бюджет, допълни министърът.

Цените на роуминга за мобилни услуги за държавите от Западните Балкани няма да отпаднат, каза еврокомисарят Мария Габриел в отговор на журналистически въпрос. Това ще стане, когато тези страни влязат в ЕС. Искаме хората в тези страни да усетят полза и да се подготвят максимално бързо.

Затова имаме Пътна карта за намаляване на цените на роуминга и първите крачки са свързани с мерки за прозрачност, добави тя. И сега има регионално роуминг споразумение между четири държави , като към него трябва да се включат и Албания и Косово.

Имаме ясно съгласие, че от юли 2019 година пада цената на преноса на данни до 0,70 евроцента за мегабайт. За да падне цената на гласовите обаждания и на СМС-те ще има мониторинг от страна на местните регулаторни органи като до 3-4 години трябва да има видим резултат, каза Габриел, цитирана от БТА.

Имаме политически споразумения за намаляване на цените на роуминга и това дава възможност след мониторинг да започне намаляване на цената за преноса на данни, каза и министър Московски. Всеки инфраструктурен проект, по който работим и най-вече транспортните коридори с Македония и Сърбия, предвиждаме да се правят оптични трасета, посочи Московски.

По темата за стандарта за мобилни данни 5G предстои доста работа в цяла Европа като и там има пътна карта, разписана до 2025 година. Много държави са по-напред от нас, но те са си решили въпроса с радиочестотния ресурс отдавна. За съжаление при нас радиочестотния спектър не е на пазара и операторите не могат да усвоят този ресурс, така че като държава имаме какво да свършим, каза още Московски. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase