Снимка: Bulfoto, архив
fallback

Със скандал започна днешния петък в парламента. Причината за това станаха допълнителните точки, които мнозинството вкара в дневния ред.

Според програмата, приета в сряда, за днес освен парламентарния контрол беше предвидено депутатите да обсъдят и поправки в ГПК, внесени от червения Крум Зарков.

Управляващите обаче решиха, че преди промените в кодекса, ще обсъдят изменения в Закона за водите, Закона за МВР, както и освобождаването на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев.

Oще по темата

Здравната комисия вчера прие, че той вече няма да оглавява Касата, защото от три месеца е в болнични, а ги бил уведомил, че още месец няма да може да изпълнява задълженията си поради здравословни причини.

От БСП реагираха остро на включването на допълните четири точки в дневния ред. Според Георги Свиленски вече е станало практика да се допълва програмата за работата на парламента всяка седмица.

Шефката на НС Цвета Караянчева успокои опозицията, че има достатъчно време да се разгледат всички точки от дневния ред за петък, дори и новите. Социалистите обаче не останаха доволни от отговора и и напуснаха демонстративно залата.

Йордан Цонев от ДПС също възрази, че се вкарват допълнителни токи, защото много от неговите колеги от парламентарната група в петък ще отсъстват заради големия мюсюлмански празник Рамазан Байрям и няма да мотаг да вземат отношение към законите.

Левият Драгомир Стойнев обясни, че съпартийците му са напуснали залата в знак на протест срещу начина, по който управляващото мнозинство упражнява авторитарен стил на управление в НС.

Според него опозицията е лишена от възможността за конструктивен дебат. "Това ръководство на парламента не може да направи програма дори за една седмица, какво остава правителството да е в състояние да напише управленска програма", скочи той.

Стойнев е убеден, че целта на управляващите е да се отклони общественото внимание от освобождаването на Камен Плочев от поста, след като той изнесе данни за прекалената задлъжнялост на НЗОК.

Валери Жаблянов пък поиска поименна проверка на кворума и след спорове дали е допустима или не, се оказа, че в залата няма достатъчно депутати, за да продължи заседанието. Цвета Караянчева преброи 116 от 240 народни избраници и заради това даде почивка от 15 минути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

ognyanz

преди 5 години

До БСП са гад.ини: Много си п'литък драги. Коя парламентарна група по времето на Орешарски стоеше в коридора и не се регистрираше, докато не види, че и без нея се събира кворум? А и е против правилника на НС в последният момент да се пробутват три гласувания без обсъждане и без да са в програмата на НС за деня. Но това сигурно е твърде сложно за теб. Важното е да сложиш нещо с копи/пейст.

22

Анонимен

преди 5 години

NARODA GLEDA CHTE DOIDE VIDOV DEN MARCHI.

21

Анонимен

преди 5 години

Ами като сте си ги избрали такива, така ще е! Бъдете толерантни/търпеливи/. Важното е че премиера прекара рождения си ден с роднини- с премиера на Из/раел. А вие ще търпите, това ви е съдбата като още мислите като р/. ая така ще я бъде.

fallback