Снимка: БТА

Според президента Румен Радев основната причина да се стигне да фаталното падане на вертолет Ми-17, отнело два живота  - на командира на екипажа капитан Пламен Пантилеев и на втория пилот капитан Стоян Неделчев, е лобизмът на политиците.

Още по темата
"Лобизмът убива. Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици, които, преследвайки користни политически интереси, със своите решения излагат на риск живота и здравето на нашите военнослужещи", коментира той, след като посети във ВМА единствения оцелял при катастрофата бордния техник Алексей Каменов.

Държавният глава изказа съболезнованията си на близките и колегите на загиналите летци и коментира, че важното е, че Алексей Каменов е в добро, стабилно състояние.

Според Радев случилото се е голяма трагедия. Заради това той призова да няма политически спекулации по нея, защото не е морално.

Президентът обаче използва повода, за да обвини мнозинството в парламента, че е прекратило модернизационните процеси в армията, като ги е върнало в изходна точка.

"Предвидените за тези проекти стотици милиони къде изтекоха? Вместо да идат за ремонт на техника и подготовка, те пак отидоха за саниране. Отдалечаваме се от възможностите, които трябва да имаме", каза Румен Радев.

"Длъжни сме да продължаваме да сочим проблемите и да настояваме за тяхното решаване. Многократно през годините алармирах, че ще стигнем до това положение да загиват летци. По тази причина направих и три Консултативни съвета, посветени на Българската армия, за да се промени нещо", подчерта Румен Радев.
 
Според него решаването на тези проблеми изисква отговорно държавническо мислене и адекватни действия.

По думите на Румен Радев след забавянето на проектите ще отнеме поне още две години, за да се реализират, което ще оскъпи офертите.

"Това означава повече средства, вложени в стара техника, която няма съвместимост и способности и по-малко средства за подготовка", каза държавният глава.
 
В отговор на въпрос относно психологическата обстановка в авиобазата и колектива, президентът заяви, че летците са хора, които са се посветили на тази професия и за разлика от други в държавата, са осъзнали своя дълг към българския народ и го изпълняват най-отговорно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase