Снимка: Pixabay
fallback

 През последните 15 години се направиха опити за превъоръжаване на българската армия, но с приоритети, които бяха извън най-важните критерии за бойните ѝ способности. Наблегна се на транспортни средства за сухопътни войски, транспортни самолети, транспортни хеликоптери. Поради неяснота във финансирането и недоброто управление на сложни проекти разходите бяха по-високи, а придобитите средства не бяха използвани по най-ефективния начин. Всичко това трябва да бъде взето предвид при стартирането на мащабна програма за превъоръжаване. Това каза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и експерт по сигурността, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Шаламанов посочи и липсата на ясна финансова рамка за целия обхват на програмата като един от основните ѝ недостатъци. На България ѝ липсва още система за управление на придобиване на техника за управление на риска, допълни той. Шаламанов посочи и факта, че изискванията са частично покрити и все пак не може да се говори за цялостна и завършена способност на страната.

Ако няма дългосрочен ангажимент на парламента за цялостно финансиране на превъоръжаването, можем да започнем с тези проекти, да стигнем донякъде и да блокираме. Без цялостен подход рискът е много голям.

Шаламанов уточни, че цялостният подход на държавата и предприеманите мерки в областта все пак трябва да се разглеждат в контекста на НАТО.

Независимо, че превъоръжаването и разходите за охрана са наша отговорност, те се случват в рамките на НАТО и ЕС. Никой не очаква нашите въоръжейни сили да имат всички способности, те трябва да бъдат планирани в процеса на отбранително планиране на НАТО. Това ще намали броя на техника, която ние трябва да придобием и ще ни позволи тя да бъде по-висококачествена и високоефективна.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 5 години

Рамка ила ли няма ли - не знам. Знам обаче, че Баце ще даде на Краси Каракачанов едни пари за 8 самолета до края на годината да се купят, стари бангии ще са и ще сключат договор за още 9 самолета, после Баце ще подаде оставка на лято и следващото правителство ще трябва да се бъркне още повече пари да плаща на герберите сметката. Значи ще плаща народът български.

14

Един от Северозапада

преди 5 години

До Имаме ЗАВОДИ НАШИНай-важна е само първата дума, от първото ти изречение.ИМАХМЕ.Сега обаче , без да искам,ми се набива в съзнанието една мисъл, станала култова тук:Сега банани и тоалетна хартия има навсякъде и по всяко време, нали това искахте?

13

Един от Северозапада

преди 5 години

До Внимателно Поне тази година не бъркаха крака, като маршируваха на парада, както предни години, даже знаменосците бъркаха крак...Е, видяхме и малко техника, служеща да плаши гаргите в технологично изостаналите страни, като афганистан, например, където все още обслужваме чужди интереси, и си плащаме сами и от бюджета целия масраф за това.Други отдавна се изтеглиха...

fallback