Снимка: архив, Reuters
fallback

От БСП скочиха срещу промените в Наредбата за реда и прилагането на схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". С нормативния акт се променят условията за кандидатстване на участниците по програмите.

Според червените измененията са направени на сляпо и без дебат със заинтересованите страни. Социалистите смятат, че промените са "плод на лобистки интереси" и ще създадат монопол на някои производители.

"На инат се приема нормативен акт, който създава безпокойство за това дали децата ще имат достъп до плодове и млечни продукти. Приета е наредба, която дава предпоставка за фалит на около 500 фирми, които осъществяват години дейността по схемите", каза соцдепутатът Георги Стоилов в декларация от името на БСП.

Oще по темата

По думите му с наредбата ще цари пълен монопол на определени производители с цел преразпределение на пазара в България.

"Схемите нямат за цел монополизиране на тези сектори и да обслужват определени лица, близки до властта. ГЕРБ, вие посегнахте и на млякото за деца", настоя Стоилов.

Министърът на земеделието Румен Порожанов от своя страна отвърна на критиките и настоя, че с наредбата се дава възможност на производителите да се включат в схемите.

"По схемата се обслужват над 450 000 деца в детските градини и в училищата. По схемата "Училищен плод" 94% се обслужват от търговците, производителите са само 4%. В схемата с млякото е подобно - 9% на 90%", отчете Порожанов.

Той бе категоричен и че с промените в наредбата не е нарушен какъвто и да е интерес.

Десислава Танева от ГЕРБ допълни и че промените са насочени единствено към това да се осигури най-добрата доставка от български поризводители на български плодове, зеленучци и млечни продукти за децата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 5 години

Тези значи мислят за далаверата и кой колко да спечели и изобщо не им пука децата ще пият ли млеко или не а колко ще им го продават.Отделен въпрос е млекото дали е млеко и ябълките колко са ябълки ! - важното е те да ги вземат за жълти стотинки и да го продадат с 800% печалба.

11

Много си недосетлив!

преди 5 години

До Анонимен 11Ами погледни боята на повечето от възпитаниците на земеделските гимназии! Как няма да им е безплатна храната? Как иначе да ги накарат да дойдат до сградата на гимназията и да влязат вътре, пък макар и само да отидат до столовата? Нали трябва да има някакво основание, за да им дадат дипломите и да не закрият тези училища? Как да стане това, ако записаните там ученици изобщо не влизат в сградата?

10

И най-важното!

преди 5 години

99% от тези търговци не са спонсори на БСП! Къде дават така?На какво прилича това? Спонсорират този, който е на власт, а на Корни няма кой дори и 5-6 милиона да даде просто ей така, защото е много симпатична и забавно устата!Аааа, ще се разправяме много сериозно и ще настояваме за предсрочни избори наесен!Не приемаме един да гребе от меда с голям черпак, а Корни - само с чаена лъжичка!Не, не, не, не и не!Заклех се в коньо от Крушовица!Рекох!

fallback