Снимка: Bulgaria ON AIR

Спор за милиарди в Народното събрание – този път в буквален смисъл. Искането на лидера на "Воля" - Веселин Марешки, за мораториум върху средствата за модернизацията на армията предизвика вълна от негативни реакции, а ГЕРБ запази мълчание.

Споровете за новата бойна техника не са от вчера и днес. Обикновено обаче темата им е била какви изтребители да закупи армията и дали да не се отпуснат парите за други бойни машини. Този път "Воля" иска пълното пренасочване на 3,3 милиарда лева от сектор "Отбрана" към социалния.

Идеята на Марешки предизвика острата реакция на президента Румен Радев. Държавният глава е един от най-големите поддръжници на модернизацията на военните ни сили, а преди да влезе на "Дондуков" 2 беше главнокомандващ на Военновъздушните сили.

ГЕРБ запазиха мълчание по темата. Парламентарната им група отказа да коментира мораториума. Малкият коалиционен партньор обаче стои плътно зад вицепремиера си. Те припомниха, че в програмата на "Воля" изрично е посочено, че България трябва да е лоялен партньор на НАТО. 

БСП няма еднозначно решение. След последния Консултативен съвет по национална сигурност при президента Корнелия Нинова обяви, че е против повишаването на разходите за отбрана. Към днешна дата обаче представителите на БСП все пак виждат смисъл в модернизацията. 

А ДПС са категорични – не можем да противопоставяме бедност на сигурност. На 5 юни проектите за модернизацията на сухопътните войски и ВВС ще бъдат разгледани от Комисията по отбрана в парламента, предаде Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase