fallback

Премиерът Бойко Борисов благодари на Китай и Непал за операцията по издирването на Боян Петров.

Министър-председателят изпрати писма до председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян и до премиера на Непал К. П. Шарма Оли.

В тях той изразява благодарност за своевременното съдействие за организирането и провеждането на спасителната акция за намиране на българския алпинист, съобщи правителствената пресслужба.

Oще по темата

Борисов оценява високо усилията на китайското правителство и институции, както и на непалските власти, които обезпечиха издирвателната акция по въздух и суша.

Специална признателност премиерът изразява и на всички хора, участвали в спасителните екипи, въпреки крайно тежките метеорологични условия.

Десетки участваха в издирването на Боян през последните дни в подножието на връх Шиша Пангма. Въпреки усилията им обаче търсенето не даде резултат и спасителната операция бе прекратена вчера.

Много анализатори коментираха, че макар Боян да остана завинаги в Хималаите, сътрудничеството между Китай и Непал е било безпрецедентно и ще даде възможност за други спасителни операции в района.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 5 години

Кой каквото и да каже, но този инцидент има забележителен политически резонанс. Китай и Непал в единна акция, за пръв път КНР разрешава прелитането на непалски хеликоптери през границата! Епохално! Тук някои малки душички се тръшкат колко пари са отишли за спасяването на Боян. Бас държа, че великият Китай няма да поиска от нашата обрулена държава и 1 юан! Това също е политика, демонстрация на сила и добри намерения! А китайците са много мъдри хора, мъдростта им е създавана хилядолетия!

14

Анонимен

преди 5 години

Пuчове, тая реклама по средата на спортни обувки е леко неуместна.

13

отСидней Австралия

преди 5 години

След западните Балкани сега Непал ли ще оправя?

fallback