Снимка: архив "Булфото"
fallback

Отчетът на СЕМ за миналата година предизвика сериозна дискусия сред депутатите защо сме все по-назад в класацията за свобода на словото и доколко е обективна тя.

Според Тома Биков от ГЕРБ очакванията към доклада на регулатора са прекалени.

"Възложихте на колегите от СЕМ свръхотговорности, а на доклада - свръхочаквания", коментира той и отсече, че лично той не се доверява на класацията на "Репортери без граници".

"Методологията й предвижда да е на базата на интервюта с избрани от тази неправителствена организация журналисти", посочи той.

Биков отбеляза, че Малта е на 37 място, а там беше убит разследващ журналист, а Словакия - на 26-то място, където има същия случай .

"България е на 111-то място, но СЕМ отговаря само за електронните медии. В телевизиите и в държавните медии едва ли някой ще си изкриви душата да каже, че няма свобода на словото по отношение на управлението", коментира депутатът от ГЕРБ. По думите му, ако някъде правителството е най-остро критикувано, това е БНР.

Според червения депутат Александър Симов пък отчетът на СЕМ е абсолютно бюрократичен текст, пълен със суха статистика, в който няма дори и един извод.

Той настоя, че СЕМ може да се съгласява или не на кое място е България по свобода на словото, но е важно да се чуе мнението на регулатора по този въпрос.

Павел Шопов от ОП припомни, че медиите формират общественото мнение, а напоследък водещата роля се пада на електронните.

Сигурно няма по-нереформирана и несвободна сфера от тази на медиите, коментира Шопов и се обяви за "коренни преобразувания".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 5 години

Медиите са най-свободното нещо в БГ.

57

Arsenal

преди 5 години

Ако бяха свободни медиите в бедна и корумпирана България щяха да отразят денят на победата 09.05 над нацистка Германия.Единствен президентът на Славия Венцеслав Стефанов го каза пред всички след като спечелиха купата на България, администрации за Венци.

56

Анонимен

преди 5 години

И какво има да спорят? Всички знаем, че са платени и обезличени! Слуги на повикване на денонощен режим!

fallback