Снимка: БТА
fallback

До средата на 2019 година ще бъде взето решение за промяна в законодателството, свързано с двойния стандарт в храните. Това обяви в София европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова.

Тя, българският премиер Бойко Борисов, еврокомисари, евродепутати и министри от страните в ЕС участваха в международен форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС. Срещата се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, под патронажа на българския министър-председател.

Oще по темата

"Обсъждала съм с министрите на промишлеността и на земеделието и всички си дават сметка, че съществува проблем, което е нещо ново. В миналото се говореше, че е нещо съвсем маргинално и дребно, сега проблемът вече се осъзнава", каза Йоурова, цитирана от "Фокус".

Тя допълни, че в България, Чехия, Словакия, Румъния и балтийските държави има повече ентусиазъм по тази тема.

"Удовлетворена съм. Надявам се, че Съветът, държавите членки и ЕП ще вземат решение и ще постигнат споразумение до средата на 2019 г. по отношение на промяната в законодателството", каза Йоурова.

Еврокомисарят обясни и че методиката, може веднага да започне да се прилага, защото тя е готова. "ЕК е готова да окаже съдействие на държава, която е по-засегната от друга", добави още тя.

Българският министър на европредседателството Лиляна Павлова допълни, че крайната цел е да се получи пълно съгласие за общ подход по предложения законопроект.

"Най-далечният срок, който си поставяме, е пролетта на 2019 г. На нас ни се иска като българско председателство това да стане в рамките на 2018 г. каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

'..,'

преди 6 години

насила хубост НЕ става.само не мога да разбера защо тия уж европеици не са учили ИСТОРИЯ .е да заплатите са им направо свреъхчудесни зашо ли трябва да мисл.ят

15

евро-простотия

преди 6 години

трай коньо за зелена морава

14

Анонимен

преди 6 години

Преди 6-7 години бях за дестина дни в Гърция и престоя ми съвпадна с един бойкот на голяма верига хранителни маркети. По тв и радиа имаше призив всеки да прецени би ли пазарил от веригата тъй като са ги изловили в некоректност към потребителя. Три дни празни паркинги и маркети и ония клекнаха. Не ми направи впечатление гърците да се гътнаха от глад, но нашите "пеликанчета" о това не е евроатл.... дрън дрън бля бля.

fallback