Снимка: архив, Reuters
fallback

През 2022-2023 г. България би могла да влезе в чакалнята на ИРМ-2, а от 2030 е най-скорошният реалистичен срок за влизане в еврозоната, коментира пред "Фокус" финансовият експерт Мика Зайкова.

По думите й прогнозите на премиера за стартиране на процедурите през следващата година няма да се сбъднат, поради промените, които предстоят в Европа, а и заради множеството вътрешни пречки, стоящи пред страната ни.

Oще по темата

"Пречат ни така наречените допълнителни 14 критерия, в която част са именно реформите и достигане на доходи и конкурентоспособност на средноевропейско равнище. На нас ни пречи липсата на реформите в съдебната система и системата за сигурност.

Второ: високата корупция, а България е първа по корупция. Трето: високата бедност, първи сме и в това. Да, вдигахме доходите, вървим напред, но темповете, с които вървим напред не означават конвергенция, тоест сближване, ние напредвайки - изоставаме", поясни финансовият експерт.

Мика Зайкова коментира още, че положителния икономически цикъл в Европа няма да трае вечно, като България трябва да хване отворения сега прозорец за членство в еврозоната. Притесненията гръцкият сценарий да не се повтори и у нас, не са основателни, опасности обаче крият други фактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 5 години

2030 ще влезем в чакалнята. Но дали ще има обща валута не се знае, защото не е ясно дали ще има ЕС.

31

Кака

преди 5 години

На кой му пука за народа.На Боко и сие са толкова затлъстели вратовете, че немогат да ги извъртят и на 2 градуса в страни.

30

Чичо

преди 5 години

Целта е колкото може пенсионери да измрат и още повече млади хора да избягат.Да се освобождава територията.

fallback