Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Общ преглед

Миньори от "Мини Марица-изток" протестираха в София с искания да се повиши цената на добиваните въглища и за инвестиции в нова техника.

Oще по темата

"Въглищата са базова суровина за цялата енергетика. Ако цената им бъде увеличена, ще се предизвика поскъпване по цялата верига на производството", е заявила министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се срещна с представители на протестиращите.

Петкова е подчертала пред миньорите, че разбира техните искания и е припомнила значително подобреното финансово състояние на дружеството, съобщиха от енергийното министерство.

"Когато поехме управлението през 2014 г., мините бяха в изключително лошо финансово състояние, не достигаха дори средства за заплати. Сега ситуацията е коренно променена - за първи път дружеството отбелязва положителен финансов резултат, приходите са увеличени, колегите получават редовно работните си заплати и всички социални придобивки, възнагражденията са увеличени от началото на тази година, инвестиционната програма на дружеството също се изпълнява", е заявила министър Петкова.

Като потвърждение на това тя е посочила обществена поръчка, която е в ход сега - по нея предстои да бъдат доставени нови багери на стойност 85 млн. лв.

По отношение на цената на въглищата енергийният министър смята, че преди всичко трябва да се изчака решение във връзка с искането за дерогация за ТЕЦ у нас заради новите екологични норми, гласувани на европейско равнище.

Петкова смята през следващата седмица да посети дружеството, за да се запознае на място с актуалната обстановка в мините и диалогът да продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 6 години

Няма смисъл да преливаме от пусто в празно.Знам как стоят нещата при вас и заставам зад мнението си-макар че за теб е неоснователно.Работата ми едва ли предствлява голям интерес,за човек смятащ,че всички останали професии освен неговата са за мамини синчета.Храна не връщам,защото не нося,а и рядко ми остава време да мисля за обяд.А да увеличават цената на пръстта,която някои наричат въглища,смисъл не виждам,а осигуряваната ви работа играе и не малка социална роля в целия ви регион.

12

Анонимен

преди 6 години

И какво по точно критикуваш,че и основателно а?

11

Анонимен

преди 6 години

Не се жалвам...искам адекватно заплащане на труда ми. Аз също съм с висше образование ,но не парадирам с това...халал да са ти повечето пари...но така и не разбрах за твоята работа

fallback