Снимка: Investor.bg
fallback

Конрабандата на цигари в България се увеличава с 0,6% за последното тримесечие на 2017 г, показват данни на тютюневите компании, оповестени на конференция в София.

Според изчисленията на бранша в края на миналата година нелегалните цигари заемат 6,6%, като за третото тримесечие те са били 6%.

Премиерът Бойко Борисов, който също присъства на събитието, обяви, че ще разпореди спешна проверка заради ръста на контрабандата. Той обяви още, че ще използва данните в свой доклад, който ще представи пред Брюксел в контекста на дебатите за намаляването на средствата за кохезионна политика.

"Във Великобритания от 100 кутии цигари, 30 са контрабандни, във Франция нелегалните цигари са 20 кутии на всеки 100. У нас този дял е смешно малък, но въпреки това, ако се намалят парите за кохезионна политика, ние ще бъдем потърпевши, а сме отличници по борба с контарбандата", каза премиерът. Според него не е справедливо страните донори да плащат от джоба си негативите от разрпространението на нелегални тютюневи изделия.

Представеното проучване е направено на база данни от събиране и анализ на празни кутии от цигари. Обхватът на проучването включва 20 големи града в страната или 47% от населението. Предлагането на незаконни марки цигари включва много разлини видове – над 30-40, показа още анализът. 10 града са над средното ниво на контрабандата, а 10 са под средното. Градовете, в които има увеличение на контрабандата, са Ямбол, Стара Згора, Асеновград, Габрово. В София процентът на незаконната търговия с тютюн е 5,5%.

Като цяло, България се класира доста добре в сравнение с другите страни от ЕС – Великобритания и Ирландия са в челото на негативната класация с проценти на контрабанда между 30 и 38%. В сравнение с нашата съседка Румъния, която отчита 18,3% незаконно предлагане на марки цигари, ние запазваме добри позиции с три пъти по-малък процент.

Търговията с насипен тютюн изисква съсредоточаването на усилията на МВР и Прокуратурата. Това е един изцяло черен пазар, който най-често оперира с доставки от врата до врата. Той функционира много интензивно. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на конференцията.

Още новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Щирлиц

преди 6 години

Това по план ли се случва,или така-спонтанно?

13

Анонимен

преди 6 години

До Я па я...!3 - Каква ще е печалбата ? Ако цигарите са 50 стотинки, да се произвеждат, но ги продават за 52 стотинки, та магазинера да взема една и за държавата да остане една ... Да, имаш соттинка на кутия.Ама ако са по 5 лева - 500 сотинки, след продажбата, остават по 420 стотинки, доколкото помня. Дори цялата държава да пропуши, по 2 кутии на ден, на година, ще се прави, колкото на седмица от редовните пушачи. Там е разкочничето.

12

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 6Ми лесно бе пич - от отчета в митницата, дето ги пуска, какато и отчета от малките цехчета, които ги произвеждат. А тези, дето трябва да ги затварят, са най-често тези, който ги въртят :)

fallback