Снимка: Булфото, архив

ВМРО излезе с позиция във връзка с изказаните от вселенския патриарх Вартоломей критики към Българската православна църква.

Още по темата

"Ваше светейшество, не сте прав, че Цариградската патриаршия е духовен лидер на Балканите. Народите на Балканите още от Средновековието насам предпочетоха свои, народни, независими и сестрински църкви. Това е отражение на дълбокия демократизъм на хората в този кът на света", посочват от войводите в своя позиция.
 
От ВМРО напомнят, че представляваното от патриарх Вартоломей паство е една минимална част от християнския свят. "С огромно уважение към попадащите в диоцеза на представляваната от Вас църква, напомняме Ви това, за да не забравяте, че претенциите Ви за духовно водачество в православния свят са пресилени", се казва в позицията на ВМРО.

"Не само Вашите, но всякакви подобни претенции, са неоснователни. В православния свят - слава Богу - няма водачество, а има великодушие. Това великодушие ни кара днес да помогнем на своите братя единоверци в Македония", заявяват от партията.

"Добре знаете (като наследник на патриарсите в Цариград), че дълго време Охридската архиепископия беше българската църква на Балканите - именувана така именно и по волята на Цариград. Затова естествената църква майка на днешна Македония е именно Българската православна църква - Българската патриаршия", отбелязват от ВМРО.

"Ние предлагаме именно майчинско великодушие и позволяваме на нашите братя в Македония духовна самостоятелност. Срещу това Вие предлагате водачество, подчинение и показвате липса на смирение и християнска любов", заявяват патриотите и завършват: "Простете, Ваше светейшество, но грешите. Ние показваме правилния модел - от християнска, човешка и народна гледна точка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase