Общ преглед

Важно е сътрудничеството между България и Хърватия, защото ние сме на двата края на един крехък регион, наречен Западни Балкани. Това каза президентът Румен Радев  на пресконференция след срещата си с държавния глава на Република Хърватия Колинда Грабар-Китарович, предаде „Фокус“.

„Амбицирани сме и работим заедно за повишаване на диалога за по-голямата свързаност - транспортна, енергийна, дигитална. За по-голямата свързаност между младите хора в нашия регион. Заедно стоим и зад инициативата за изграждане на Югоизточният институт за устойчиви технологии, който ще даде възможност на млади хора да се развиват тук, в нашия регион“, допълни президентът.

По думите му е важно сътрудничеството по линия на НАТО. „Следим с интерес процесите на модернизация в Хърватия. Изразих своите поздравления към президента за решителността да развиват своите модернизационни програми“, каза Радев. Той отчете, че страната ни остава активен участник в инициативата „Три морета“, много важна за стабилизацията и глобалната свързаност.

Двамата президенти са набелязали мерки за растеж на търговското партньорство между двете страни.

Искаме да направим редовна линия Загреб-София, каза от своя страна Колинда Грабар-Китарович. По думите ѝ линията ще допринесе както за контактите на нашите делови среди, така и за повече туристи. Тя поясни, че инициативата „Три морета“ е насочена към развитието на инфраструктурата - транспортна, енергийна, терминалите за втечнен газ, газопроводи и др.

Двамата президенти коментираха и бъдещите отношения на ЕС с Русия след случая "Скрипал" и изгонването на руски дипломати от редица европейски държави. Радев подчерта, че, като председател на Съвета на ЕС България трябва да провежда политика на диалог и баланс – позиция, която споделя и Австрия, която също не изгони руски дипломати. "За да предприемем следващи стъпки, ние трябва наистина да получим ясни и безспорни доказателства", каза Радев.

Диалогът с Русия трябва да продължи, смята Колинда Грабар-Китарович. "Виждам Русия като световна сила, с която освен за взаимните спорове трябва да се разговаря и по много други въпроси като международната сигурност, борбата с тероризма и останалите заплахи, с които се сблъскваме. Хърватия е солидарна с ЕС за експулсирането на дипломатите. Време е ЕС и Русия да се върнат към политиката на диалога и към нормализиране на отношенията", каза Грабар-Китарович.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар