Снимка: архив, Булфото
fallback

Нови правила, засягащи медицинската експертиза, ще ощетят огромен процент хора с увреждания, оставяйки ги без надбавки, помощи и инвалидни пенсии, твърдят неправителствени организации.
 
Промените се предлагат от здравното министерство и регламентират лекарите от ТЕЛК да дават процент инвалидност само за едно основно заболяване, но не и за придружаващите го. По този начин много лица ще отпаднат като хора с увреждания, а целта на тази мярка е да се спестят пари, каза пред "Дарик" Веска Събева от Националния съвет за интеграцията на хората с увреждания.

Oще по темата

 
От министерството обаче са категорични, че новите правила, предложени от тях, ще постигнат обективност и прозрачност на медицинската експертиза, както и ефективен контрол върху дейността й.
 
Национален протест инициират на 11 април организациите, представляващи хората с увреждания, и едно от основанията за него са новите правила на здравното министерство, посочи Веска Събева.
 
"Една голяма част от хората с увреждания ще отпаднат като хора с увреждания. Ако това е целта тази медицинска експертиза го постига. Те дават едно основно заболяване, интересно хората с множество увреждания как ще ги оценяват", пита тя.

"Има чисто дискриминационни текстове. Много хора няма да са вече в групата на хора с трайни увреждания и няма да получат никаква подкрепа от тук нататък. Хората с 49% не получават подкрепа от държавата. Вместо да се загрижат точно затова, да направят подкрепата за повече хора, както в Германия започва от 30%, всъщност тяхната цел в момента е да отпаднат от всякаква подкрепа и по този начин да се спестят някакви пари", коментира още Събева.

От министерството посочват, че с промените се премахва ограничаващото изискване лекарите в състава на ТЕЛК да са на пълен работен ден, като същевременно се дава възможност да се определят лекари - резервни членове. По този начин на ръководителите на лечебни заведения, към които са разкрити комисии, се осигурява свобода за избор на специалисти. Отпада също така изискването лекарите от ТЕЛК да работят на трудов договор, което от ведомството смятат, че ще даде възможност да се привлекат повече специалисти в състава на ТЕЛК.
 
Промените са публикувани за обществено обсъждане на страницата на Министерството на здравеопазването и при липса на възражения ще бъдат приети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 6 години

Защо не спрем помощите за партиите? Те инвалиди ли са? Оядени иизроди на държавна издръжка ще ощетяват инвалиди. Колко ще спестим, ако национализираме спестяванията на партиите в банките? Защо им са излишни пари, с които да плащат на разни обикалящи телевизиите платени лобисти? Всички неусвоени пари от субсидията трябва да се връщат в бюджета.

16

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 11Докажи, че съседката ти е с 100% ТЕЛК и копае градината по ЦЯЛ ден!Покажи ДОКУМЕНТА за 100% ТЕЛК на съседката ти! Иначе постът ти е лъжа.Имаш ли представа как се дава 100% инвалидност?

15

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 14А знаеш ли колко много инвалиди искат да работят, но никой не ги взема на работа?Ти инвалид ли си? Имаш ли представа как живеят тези хора, как се чувстват, какво преживяват?

fallback