Снимка: архив "Булфото"
fallback

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев кани левите премиери и лидери от Западните Балкани на среща на високо равнище в Албания и в Черна гора.

Форумът е в подкрепа на присъединяването на страните от региона към ЕС.

Премиерите и председателите на партиите от ПЕС в Западните Балкани ще подготвят съвместна стратегия за предстоящата среща с колегите им от ЕС в София през май.

В срещата е поканена и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. Особено сега, след като имаме конкретно описани стъпки, процесът на присъединяване неминуемо ще се ускори. Партията на европейските социалисти винаги е подкрепяла страните от региона в тяхната евроатлантическа ориентация", каза Станишев при пристигането си в Подгорица.

Според него особена заслуга за напредъка на процеса има и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

В стратегията на ЕК са набелязани конкретни мерки за увеличаване на икономическото сътрудничество между ЕС и петте страни от региона – Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия и Черна Гора – както и за насърчаване на партньорските отношения във всички области между самите балкански държави.

От ПЕС са категорични, че Стратегията ще придаде допълнителна скорост на интеграционния процес,ако държавите покрият всички изисквания.

Станишев вижда допълнителен шанс за интеграционния процес и в напредъка в преговорите между Атина и Скопие за името на Македония.

"Фактът, че лидерите и на двете страни са в постоянен контакт с нашето политическо семейство изключително помага. Зоран Заев и Социалдемократическият съюз на Македония са членове на ПЕС, а премиерът на Гърция Алексис Ципрас редовно идва на нашите координационни срещи в Брюксел", каза лидерът на ПЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

анкета

преди 6 години

1.Тоа много ми харесва,иде ми да го цунем по челото (+)2.Много гнусно създание-мяза на *** (-)

10

Анонимен

преди 6 години

Лидета на ПЕС да го ядат песовете.

9

Анонимен

преди 6 години

Тоя *** изпълзя от брюкселската дупка... идва пролет

fallback