Снимка: архив "Булфото"
fallback

Съвет по сигурността към премиера Бойко Борисов ще реши днес дали страната ни ще експулсира руски дипломати.

Обсъждането на крайните мерки е свързано с международното напрежение след отравянето на шпионина Сергей Скрипал във Великобритания. 18 държави от ЕС вече изгониха руски дипломати.

На съвета ще има и представител на президента Румен Радев, пред членовете ще докладва посланикът на България в Москва Бойко Коцев.

Той се прибра в сряда в София, след като бе повикан за консултации. Викането на посланик за консултации е дипломатическа мярка, която показва напрежение в отношенията между две държави и е само една степен по-ниско от отзоваването на дипломат, пише "24 часа".

Пред съвета доклади ще изнесат шефовете на специалните служби. По неофициална информация те са получили доказателства от английските спецслужби, че Русия стои зад отравянето на Скрипал.

Oще по темата

След като изслуша Коцев и шефовете на службите, Съветът по сигурността към премиера ще трябва да реши дали България ще изгони руски дипломати като шпиони.

Междувременно бе съобщено, че Юлия Скрипал, 33-годишната дъщеря на Сергей Скрипал, е дошла в съзнание и говори. Това информира BBC снощи.

Според лекарите тя е реагирала добре на лечението, но още има нужда от 24-часова грижа.

Шефът на болницата в Солсбъри Кристин Бланшърд коментира, че е горда с екипа си и иска да благодари на всички за грижите, които полагат за пациентите.

Бащата на Юлия Скрипал остава в тежко, но стабилно състояние, пише"Монитор“.

В същото време руските медии съобщиха, че руската страна изисква да бъде предоставен консулски достъп до Юлия Скрипал.

"Здравословното състояние, поне на Юлия Скрипал, както написаха, се подобрява бързо и ние отново поискахме да ни бъде осигурен достъп до Юлия, като на руска гражданка", Каза Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости и "Фокус".

Лавров изрази надежда, че "британската страна може и да изпълни своите задължения по консулската конвенция и по Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

Анонимен

преди 6 години

Оооох, лошо! Трудно е да имаш собствена позиция и да не следваш сляпо. Сега какво? Ще умираме ли от страх? От кого? От Великобритания? Че тя Европейски съюз ли е? САЩ и Великобритания забъркват заедно световните каши, естествено ще са си солидарни. Русия пък да се въздържа от коментари. Изобщо няма нужда от такива. Продължавам да очаквам доказателствата. Ще ги има ли изобщо?

125

ДЕМАГОГИЯ

преди 6 години

Много хора си мислят че лидерите на нациите управляват ,а не е така .Фамилии на милиардери управляват света,те спонсорират и вкарват в президентски кабинети хора способни да убедят простото население че се борят за тяхно добро живее и сигурност.Колкото Путин е управник толкова е й Доналд Туск,Меркел ,Макрон ,Доналд Тръмп,Борисов -всички те имат сила колкото е нужно ,но не взимат сами решения за страните си!Жизнените ресурси на света излиза че трябва да се управляват в полза на САЩ,а Русия пречи . Думите не значат нищо пред действията. Едно предполагаемо засега убийство не значи да наредиш на

124

Иво

преди 6 години

Вън! Всичкщи руски дипломати, русофили и тем подобни комунисти, Корнелии ,Станишевци и плъхове-ВЪН!

fallback