Снимка: архив, Reuters
fallback

Не е вярно, че въвеждането със закон на частен или физически фалит решава много проблеми, при които хора задлъжняват към банки и институции, защото са теглили кредити, които не могат да погасяват. Това е мнението на бившият депутат Димитър Байрактаров.
Oще по темата

"Почти във всички страни има такива законопроекти, които са на практика неработещи", подчерта той в студиото на "България сутрин".

Преди дни омбудсманът Мая Манолова обяви, че над 81% от българските граждани искат приемането на специално законодателство, което да уреди несъстоятелността на физическите лица. Тя дори подчерта, че България е единствената държава в Европейския съюз, която няма законодателна уредба за личния фалит.

Подобно нещо обаче със сигурност няма да помогне на длъжниците твърди Димитър Байрактаров.

"Хората погрешно си мислят, че ще им се спасят доходите, че ще им остане жилището, апартамента - Не. Всичко ви се прибира. Как тогава му помагате на този човек, тоест обслужвате с този закон единствено и само кредитора", категорично заяви Байрактаров пред Bulgaria ON AIR.

Според бившият народен представител решението на подобни случаи е във въвеждането на наказателна отговорност за банкер, който е отпуснал заем, който не може да бъде обезпечен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

ИСТИНАТА Е:

преди 5 години

Абсолщтна давност от 10 години - примерно.Имах три обекта 2010 година когато фалирах. Струваха 500 000 - по оценка на банката. Сега синдика ги продава за 30 000 лв. и няма кой да ги купи защотопо ги унищожиха ромите за осем години без охрана/ Аз като бивш управител и съдлажник нямам бече абсолщтно нищо, никаква лична собственост. Банката каквото можа прибра. Дължа и още около 300 000 лева. Не е възможно да ги върна. Извън обществото съм....

9

hk

преди 6 години

излишно се усложняват нещата,просто трябва да се въведе давност и да с отписват автоматично непогасените кредити,за да се спасят стотици хиляди животи

8

0тCиднейАвcтpaлия

преди 6 години

В америка когато беше ипотечната криза връща ключа и ти казва бад лък, и си излиза от банката, не дължи нкому нищо. Ей така хората влезнаха в банката оставиха си ключенцата, казаха сори бад лък, и банката се набълбука с куп къщи. А същите хора отидоха и си зеха следващата къща без да се обесняват и сякал нищо не е било. Какви дългове няма такива глупости, образовайте се малко ако не ми вярвате потърсете и се убедете

fallback