Снимка: архив, Reuters

Не е вярно, че въвеждането със закон на частен или физически фалит решава много проблеми, при които хора задлъжняват към банки и институции, защото са теглили кредити, които не могат да погасяват. Това е мнението на бившият депутат Димитър Байрактаров.

Още по темата

"Почти във всички страни има такива законопроекти, които са на практика неработещи", подчерта той в студиото на "България сутрин".

Преди дни омбудсманът Мая Манолова обяви, че над 81% от българските граждани искат приемането на специално законодателство, което да уреди несъстоятелността на физическите лица. Тя дори подчерта, че България е единствената държава в Европейския съюз, която няма законодателна уредба за личния фалит.

Подобно нещо обаче със сигурност няма да помогне на длъжниците твърди Димитър Байрактаров.

"Хората погрешно си мислят, че ще им се спасят доходите, че ще им остане жилището, апартамента - Не. Всичко ви се прибира. Как тогава му помагате на този човек, тоест обслужвате с този закон единствено и само кредитора", категорично заяви Байрактаров пред Bulgaria ON AIR.

Според бившият народен представител решението на подобни случаи е във въвеждането на наказателна отговорност за банкер, който е отпуснал заем, който не може да бъде обезпечен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase