Снимка: БТА
fallback

На летище София днес пристигна президентът на Словения Борут Пахор с първия полет на новооткритата директна авиолиния между София и Любляна.

На правителствения ВИП държавният глава на Словения бе посрещнат със символична церемония от началника на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов, секретаря по външна политика Атанас Кръстин и посланика ни в Словения Димитър Абаджиев. Президентът на Словения Борут Пахор ще бъде на официално двудневно посещение в България по покана на българския президент Румен Радев.

С редовната линия от София до Любляна от днес влиза в сила и лятното разписание на Летище София. Полетите от Любляна до София ще се изпълняват три пъти седмично - в понеделник, четвъртък и неделя от авиокомпания "Адриа Еъруейс" и ще са с продължителност от 1,20 - 1,30 часа, съобщи пред журналисти посланик Абаджиев.

В отговор на въпрос той уточни, че полетите ще бъдат целогодишни с вероятност през летния сезон броят им да се увеличи.

Директната линия от Любляна до София е много голяма стъпка за двете страни, защото ще увеличи значително както туристическия, така и икономическия обмен между двете страни. Това, че Словения е разположена близо до Адриатическото крайбрежие - на 1 час път от Триест /Североизточна Италия/ и от Хърватия - това дава още много нови възможности, коментира посланик Абаджиев.

Цената на билета ще варира в зависимост от това кога се купува. "Адриа Еъруейс" не е нискотарифен превозвач, а частна компания и национален авиопревозвач на Словения, собственост на германска фирма, обясни в отговор на въпрос посланик Абаджиев.

Във всички случаи обаче цената на билета ще бъде много по-ниска от сегашната, защото няма да се налага смяната на много авикомпании до Любляна, каза той. Димитър Абаджиев предположи, че тя ще варира в порядъка от 100 до 200 евро за двупосочен билет. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 6 години

200 евро за двупосочен билет до Любляна е ниска цена?... хм...

8

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен - Словения първа се отдели от Милошевич1990г.Словенците са практичен народ. Бързи и умни. Спряха водата на сръбските казарми в Словения и ги завардиха от всякъде. Ония клекнаха много бързо и мина без пуцане!

7

Анонимен

преди 6 години

Словения първа се отдели от Милошевич1990г.

fallback