Снимка: ДПС

ДПС ще подаде сигнал в прокуратурата за публично изявление на наблодаващия прокурор по т.нар. дело срещу имамите, в което се създава етническо и верско противопоставяне. Това е заявил председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на митинг в село Корница, съобщиха от партията.

Думите на прокурора потвърждават нашата оценка, направена още преди 8 години, че делото е политически процес на натиск и преса върху нас, е коментирал Карадайъ. Ако е нужно, знаем как и можем да направим още, но нека видим действията на прокуратурата, е заявил той.

Партийният лидер е припомнил, че становището на прокуратурата по повод на дърпането на възрастни жени на границата от страна на националистите е било оставено без последици, с аргумента, че нямало достатъчно доказателства.

ДПС ще следи процесите по изработването на новите учебници по история и ще настоява събитята и участниците в т. нар. "възродителен процес" да влязат за изучаване в учебниците.

Карадайъ реторично е попитал: "На кое му казват те възродителен процес?! На най-голямото етническо прочистване след Втората световна война, т. нар голяма екскурзия 1989 г., или на  опита за насилствена асимилация 1984 година, или на опита за насилствена асимилация 1975-76 година, или на опита за насилствена асимилация 1972-73 година или на опита за насилствена асимилация 1964 година", допълват от партията.

Карадайъ е завършил с призив за заедност и единство. "Дошло е време да се обединим, да сме заедно, отново да сме силни", е заявил председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на възпоменталния митинг в с. Корница, община Гоце Делчев. Събитието, организирано от ДПС, е преминало под надслов "Миналото не е пепел...Паметта е жива!" и отбелязва 45 години от трагичните събития на т.нар. "възродителен процес" в с. Корница.

След края на митинга са поднесени венци и цветя на паметника на загиналите в с. Брезница и Корница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase