Снимка: Reuters, архив

Парламентът прие актуализираната Стратегия за национална сигурност с времеви хоризонт до 2025 година, изготвена от кабинета.

МВР шефът Валентин Радев припомни, че тя е внесена, след като е била обсъдена на заседание на КСНС при президента и по нея е постигнато съгласие.

В Стратегията са включени нови политики - киберсигурност, транспортна сигурност, управление при кризи и защита на националните архиви като част от културно-историческото наследство.

Текстовете за управлението на кризи са изцяло нови.

В документа е включено изграждането на Национална система за управление при кризи със Национален ситуационен център и областни центрове.

В Стратегията е констатирано, че пълномащабен военен конфликт срещу България е малко вероятен, но расте заплахата от хибридни действия и кибератаки.

Посочва се, че радикализацията и тероризмът ще продължат да генерират заплахи за глобалната и националната сигурност.

Според Стратегията българските национални малцинства се нуждаят от по-голямо внимание от държавата, а в отделни страни те са подложени на икономически, политически и асимилационен натиск.

Налице е опасност от подобни тенденции и в държави, в които към настоящия момент българските общности се ползват от сравнително широки права.

В Стратегията приоритет остава диверсификацията на доставчиците и на пътищата за доставка на природен газ.

Изтъква се, че корупцията, в частност тази по високите етажи, остава един от основните проблеми в обществото.

Основни заплахи за страната ни са организираната престъпност и трансграничната престъпност, основно трафикът на наркотици и на хора. Престъпленията със "сивата икономика" намаляват, но остават сравнително широко разпространени.

Според документа конвенционалната престъпност продължава да заплашва гражданите, възникват зони на повишен риск, нараства несигурността в обезлюдяващите райони. Броят на катастрофите говори за „война по пътищата“, загиват стотици, а ранените са хиляди. Съществува риск от ограничаване на водните ресурси, от все повече горски пожари, свлачища и наводнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase