Снимка: bTV
fallback

"Обединени патриоти" внасят поправки в Закона за енергетиката, за да се създаде контролен механизъм, с който държавата да може да се намесва, когато се продават повече от 20 % от активите на структуроопределеящи фирми в енергетиката. Предложенията идват в разгара на скандала със сделката за продажбата на ЧЕЗ.

"Текстът е много прост. Става дума за едно ново правомощие на КЕВР - да одобрява всички сделки с дялове и акции на търговски дружества, които са носители на лиценз за пренос или разпространение на електрическа, топлинна и газова енергия. КЕВР ще взема решение дали да одобри прехвърлянето на дяловете или не", обясни Искрен Веселинов от ОП.

По думите му този нов текст би могъл да се приложи за сделката за ЧЕЗ, ако бъде приет скоро.

"По сделката имаме подписан договор, но няма завършен състав. Ако това нещо се изгласува следващата седмица, тогава ще имаме възможност за тази спирачка на държавата, ако прецени, че собственикът е ненадежден", добави Веселинов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов отново каза, че основният проблем трябва да се търси назад във времето.

"Поинтересувайте се кой продаде ЕРП-тата, вижте печалбата на ЧЕЗ. Ще прецените дали държавата трябваше да продава този монопол. Под хубавия параван за пазарна икономика и лозунгът "държавата е лош стопанин", подарихме кокошката, която снася златни яйца, по времете на Сакскобургготски и ДПС и сега се чудим какво да правим", коментира Каракачанов.

Той отсече и че според него няма причина енергийният министър Теменужка Петкова да подава оставка.

"Не виждам никакви основания оставката да бъде приета. Тя направи един прибързан акт, за да поеме отговорност за нещо, за което тя не носи отговорност. По сега действащия закон няма възможности и функции да контролира това. Затова именно това предлагаме - държавата чрез КЕВР да има контролен механизъм", отсече вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 6 години

Идеи на лакоми корумпирани политици, които искат да имат инструменти за рекет срещу бизнеса.С подобни мерки ще спрете всички инвестиции и ще направите така, че само родни мутри и мафиоти да инвестират в големи компании и проекти.Не намесвайте държавата в бизнеса.Доказали сте през годините, че освен корупция, други не можете да сътворите.А, патриотите, отново с популистки изказвания и предложение, само за да се харесат на лумпенизираните си избиратели.

49

инж.

преди 6 години

По английското законодателство/английските офшорни зони/работи Исак Нютом,кофчежник при английския кралски двор.Той е евреин и е формупирал много закони от физиката и математиката.Тези закони задължително трябва знаят шофьорите и др.Така например Първия закон на Нютон гласи,,Всяко действие поражда противодействие",останалите прочете в Укипрдия.Предлагам да се направи частично изменение на градоустройствените планове на територията където ЧЕЗ снабдява с ток и се премахнат ел.кабелите на ЧЕЗ .

48

bababab

преди 6 години

До АйдукЧе това направиха в половин България с тролейбусите, които бяха на ток и с много други неща, да не изброявам. Абе хора Железницата Русе - Варна е строена с натрушената Плиска и Преслав, с цел да се изцече Добруджа, която тогава е била Дълбока широколистна гора. Това го правят англичаните, в османската империя. От тогава само това правят. Ще се учудвате?

fallback