Архив: Булфото
fallback

Да бъде монтирана камера за видео наблюдение във всяка избирателна секция, която да излъчва на живо на сайтовете на РИК. Това поискаха депутатите от "Воля" с внесени поправки в Изборния кодекс.

В мотивите към изменението те са посочили, че ще трябват пари, за да се купи техниката, по пък няма конкретни разчети колко би струвал изборният Биг Брадър на данъкоплатците.

Освен това става ясно, че това нововъведение не се отнася до местния вот, защото се предвижда гласуването и броенето да се гледат на живо през сайтовете на районните избирателни комисии (РИК). Само че в изборите за кметове и общински съветници не участват РИК.

Другото предложение за промени, за което настояват от "Воля", е представители в ЦИК да имат само партиите, които са в НС.

Това означава, че автентичните десни партии ще останат без представители в ЦИК и в другите изборни комисии, които провеждат гласуването при различните видове избори (секционни, общински и районни), защото те не успяха да минат бариерата от 4% за влизане в НС.

Въпреки това Реформаторският блок и партията на бившия журналист Николай Бареков сега имат по едно място в централната комисия, защото имат евродепутати. Това им дава основание при сформиране на районни, секционни или общински комисии да настояват и там за представителство.

Мандатът на настоящата ЦИК приключва през март 2019 г.

Според Изборния кодекс президентът трябва да издаде указ за новите членове на ЦИК не по-късно от 60 дни преди изтичане на мандата на предходния, т.е. в края на януари 2019 г.

Парламентът трябва да избере председател и зам.-председатели, като всяка парламентарна група има право на едно място в ръководството.

Останалите се определят от държавния глава след консултации, като се следва съотношението от последните парламентарни избори, в случая - тези от 2017 г. Новият състав през 2019 г. ще има малко повече от четири месеца да се ориентира в обстановката, защото през май е вотът за Европейски парламент, а през есента - местните избори. Ако поправките, предложени от "Воля", бъдат приети дотогава, просто броят на членовете на комисията ще бъде намален.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Подкрепям

преди 6 години

Добро решение срещу невалидните гласове.

19

Анонимен

преди 6 години

А кой ще плаща стрийминга и няма ли да е в разрез с тайната на вота :DТози Марешки е тотална фира

18

Идеалист

преди 6 години

Какво може да измисли една варненска мутра?

fallback