Снимка: Булфото

В първия парламентарен ден за седмицата социалистите поискаха изслушване на премиера Бойко Борисов в Народното събрание и настояха да се разнищи скандала със сделката за продажбата на ЧЕЗ. Мнозинството обаче отхвърли предложението, което разгневи червените депутати.

Още по темата

"С оглед скандала, който тресе държавата, считаме за най-нормално премиерът да дойде и да отговори на конкретни въпроси на народни представители. Парламентарна република сме и имаме право да задаваме въпроси", отсече Драгомир Стойнев.

Той настоя министър-председателят да отговори дали държавата е поемала ангажимент за тази сделка и да каже кои са тези, които " ще гони до дупка" и "кой е този, който клати правителството".

"Какво трябва да се случи в държавата, какъв по-голям скандал трябва да стане, за да може българският парламент да се занимава с него. Какво да се случи, за да дойде г-н Борисов тук. Вчера той каза, че има заговор срещу правителството", включи се и Жельо Бойчев.

Данаил Кирилов обаче посочи, че премиерът вече е бил в парламента и е депозирал данните, които е получил от премиера на Чешката република.

"По отношение на фактите и обстоятелствата е насрочено заседание на двете компетентни комисии. Там ще можем да поставим всички въпроси към всички органи", аргументира се Кирилов.

Социалистите бяха против и гледането на законопроекта, който да освободи ремонтите на оградата по границата от провеждането на обществени поръчки.

"Това управление генерира нестабилност и вихрушка от скандали. Да отпадне тази точка от дневния ред, мисля че са ви достатъчно скандалите на този етап", настоя соцдепутатът Филип Попов, но парламентът не прие предложението му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase