Снимка: архив "Булфото"
fallback

Президентът Румен Радев обмисля да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради сделката за ЧЕЗ.

"В момента събирам информация и ще преценя", отвърна той на въпроса смята ли да съберете първите в държавата по темата. Държавният глава даде да се разбере и че държавата няма механизъм, по който да спре сделката. Той обясни, че за съжаление, държавата сама се е отказала съзнателно от този механизъм през 2012 година, когато е решила да се освободи от участието си в електроразпределителните дружества.

Попитан кой може да се намеси при такава сделка, президентът Радев отговори, че въпросът трябва да се отнесе към правителството и добави, че всички агенции и служби са към него.

Oще по темата

"Очаквам от там отговори на въпроси и адекватни действия, които да защитят публичния интерес и националната сигурност. Все още не е ясен механизмът на финансиране, той ще даде отговор на въпроси - дали са само банки или има и други финансови институции", коментира държавният глава, цитиран от президентския пресцентър.

"По закон ЧЕЗ е част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. Затова всякакъв въпрос, че това е една банална сделка на едно търговско дружество е нещо, с което ни заблуждават", каза още Радев.

Според него светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая, а напротив - генерира още повече въпроси. "Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството", категоричен е Румен Радев.

Според него основният въпрос е кой и защо крие своите намерения. "Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция и защо досега имената на банките, най-прозрачните публични финансови институции, се крият", каза Радев и попита дали фирмата има политическа гаранция.

Румен Радев беше категоричен, че правителството дължи отговори на всички потребители, които плащат сметки за ток, а това са всички български граждани. "Всички чакаме отговори", добави президентът.

Той обясни, че провежда срещи с отговорните институции, които имат отношение по сделката с ЧЕЗ – с председателя на Комисията за финансов надзор и с представители на ДАНС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

..И КАТО ВИКА , КВО.

преди 6 години

...ВОЙНА ЛИ ШЕ ОБЯВИ НА ЧЕХИТЕ, БЕ...ХА,ХА,ХААААААААААААА...ТА , ДА МУ ВЪРНАТ ПАРИТЕ ЗА ЧЕЗ ,ЛИ!!!???ЩОТО ПАРИТЕ ....БИЛИ ЗА "ГРИПЕНИТЕ" ...А???!!!

97

До Пълна гавра

преди 6 години

Въпрос, като се надигнат, да носят ли сопи? Или да почакат малко да се раззеленят върбите?

96

Анонимен

преди 6 години

Като додат ***, вси ще викате "Урааа!"Иначе Белене, гладните прасенца и и прочие.

fallback