Снимка: Булфото, архив

БСП започва ревизията на прехода с приватизацията на ЧЕЗ и още днес праща папката с документите за нея на прокуратурата. Това обяви червената шефка Корнелия Нинова след скандалите от последните дни заради решението на чешкото дружество да продаде активите си на пазарджишката фирма "Инерком".

Още по темата

Освен това социалистите искат да се създаде специална анкетна комисия в парламента, която да изясни всички обстоятелства около сделката с ЧЕЗ.

От левицата се готвят за среща с чешкия посланик в четвъртък, за да му връчат писмо, адресирано до чешкия премиер.

"Зад ЧЕЗ стои чешката държава и е нормално и българската да прояви интерес какво се случва", мотивира се Нинова.

От БСП искат и премиерът Бойко Борисов още утре да отиде в парламента и да обясни решението за продажбата на ЧЕЗ. Според Нинова политическата отговорност в случая е лично негова.

Тя отсече, че през 2004 г., когато от енергийното дружество са продадени 67% на ЧЕЗ от премиера Симеон Сакскобурготски, правителството е приело стратегия за приватизацията му, която не е променяна.

"В нея пише, че 33 на сто от дружеството се запазват, за да може държавата да има възможност за контрол и надзор за дейността на дружеството и гаранция, че дружеството ще управлява дейността си в синхрон с обществения интерес", обясни Нинова.

През 2011 г. правителството на Бойко Борисов пък продава и останалите 33 на сто и заради това, според Нинова, той е нарушил приетата стратегия за приватизацията на дружеството.

"Питам Борисов при какви условия ги е продал и има ли гаранция в договора, че купувачът реши тръгне някой ден да ги продава, ще има гаранция за дейността му", скочи още червената шефка.

Тя се закани, че БСП ще направи всичко възможно да спре сделката за ЧЕЗ, която според нея е крайно вредна за хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase