Снимка: архив Reuters
fallback

БСП скочи срещу предложените от мнозинството поправки, които освобождават от задължителните процедури по Закона за обществените поръчки ремонтите по оградата на границата. Според промените поддръжката ще се договаря пряко, тъй като повредите трябва да се отстраняват максимално бързо.

"Със законопроекта управляващите искат да заметат следите от лошото строителство и чрез ремонтите да продължат да крадат и да продължи корупцията", отсече червената лидерка Корнелия Нинова и се закани, че социалистите ще се опитат по всякакъв начин да блокират проекта.

Oще по темата

Нинова обяви и че са получили отговор от Специализираната прокуратура, че е образувано досъдебно производство за строителството на оградата на границата.

"Това означава, че то е образувано за допускане на престъпление от висши длъжностни лица, тъй като Специализираната прокуратура се занимава с този кръг лица", обясни соцлидерката.

Тя се позова и на главния прокурор, който в правната комисия е цитирал, че в доклада на ДАНС за оградата има констатации за "завишаване на цените и неупражнен контрол".

От ГЕРБ обаче категорично отхвърлиха обвиненията на БСП и настояха, че не се прави нищо скрито и непрозрачно.

Данаил Кирилов обясни, че се в закона се добавя само една дума - "и поддръжката", като по този начин освен изграждането на оградата, от провеждането на обществени поръчки ще бъдат освободени и ремонтите на съоръжението.

"Нищо ново и неочаквано не сме предложили. Целта е да се даде възможност за най-бърза реакция, за да се преодолее пробив", обясни той.

Управляващите отрекоха и да има връзка между проверката на прокуратурата и предложения законопроект и отхвърлиха твърденията на БСП, че така ще се създадат условия за корупционни практики. Това обвинение ГЕРБ определиха като опит на опозицията да прави внушения и да упреква управлението.

"Ако някой е нарушил закона, той ще си понесе съответната отговорност. Но не се прави промяната, за да възникват корупционни схеми", настоя шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той добави и че ако при поддръжката на оградата се минава през цялата процедура на обществените поръчки, може ремонтите да се бавят с месеци и така съоръжението да не възпира незаконното преминаване на границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

117

ХМ

преди 6 години

До MXе да, ама дали червеното си е мислело, че червендалестото ще строи (избира строител) и разплаща.Абе всички са един дол дренки, само ни дето се дрънкаме. Иначе 'човека взе парите, каза чакай малко"; "кервана си върви, кучетата си лаят" и т,н. всеки цоца от нас, обикновените работещи хора.

116

Анонимен

преди 6 години

Ако Корнишона с големите бомби застане насред границата,ще запуши всички дупки а всички емигранти ще минават през нея и много лесно ще ги заловим!

115

extremist

преди 6 години

В БЪЛГАРИЯ НЯМА КОРУПЦИЯ БЕ..... ТОЙ ДАЛАВЕРИ СИМЕОНОВ САМО МАЛКО КРАДЕ - КОЛКОТО ДА НЕ УМРЕ ГЛАДЕН....

fallback