Архив: Булфото
fallback

Страстите в парламента отново се нажежиха заради констатацията на зам.-шефа на НС от БСП Валери Жаблянов, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие".

За втори пореден ден депутатите се занимават с него. Вчера от ГЕРБ поискаха левицата да изтегли Жаблянов от ръководството на парламента, от БСП обявиха, че това въобще не се налага, а днес отново Тома Биков от мнозинството заяви, че събирането на подписи с искането за оставката на Жаблянов е в ход.

Oще по темата

"През последните два дни се повдига темата за насилието по време на тоталитарния режим, но последните изяви и алтернативни позиции на Жаблянов са само повод да му искаме оставката, защото от 5-6 месеца сме свидетели на разрушаване на важни политически консенсуси", скочи Биков.

Като пример за солово изпълнение на Жаблянов той посочи договора за добросъседство с Македония, срещу който единственият депутат против се оказа социалистът.

Биков уточни, че няма проблем, когато се изразява лично мнение, но в качеството си на зам.-шеф на НС Жаблянов се изказва от името на целия парламент.

"Така че ние започваме да събираме подписи за оставката му на основание системно нарушаване на правилника на НС", обобщи Тома Биков.

Червеният Жельо Бойчев пък обвини мнозинството, че просто цели да отклони общественото внимание от важните проблеми в момента.

Според него явно депутатите от ГЕРБ успешно използват историческите теми, за да прикриват критични ситуации.

"Категорично ще се противопоставим на този ваш опит да изместите темите, защото ако има тема, която трябва да е на дневен ред в парламента, тя е защо в момента се отказва достъп до медицински услуги на хората", скочи той.

Бойчев цитира писмо на НЗОК, в което е посочено, че към началото на годината Касата дължи над 270 милиона лева на чужди фондове за лечение на българи зад граница.

"Обезпокоителен е фактът, че вече постъпват сигнали от здарвноосигурени пациенти, на които е издадено разрешение за планово лечение извън България, но им е отказано предоставяне на обезщетение от чужди фондове. Налице е опасността чуждите лечебни заведения да започнат трайно да отказват лечение на български пациенти", пише шефът на НЗОК проф. Камен Плочев в писмото си, цитирано от Бойчев.

В крайна сметка от Касата искат още 140 милиона лева през тази година, за да си покрият борчовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

Анонимен

преди 6 години

жаблянов да се маха

96

Анонимен

преди 6 години

Друарите от ГЕРБ да си опраят г-н Добрева най напред , че беше нещо следствен / ама се мълчи / , кум гейта и чек после д се захвванат с другите. Те не са си опраили къщата искат в друга да влязат. Не може.

95

Анонимен

преди 6 години

Незнам, но за мафията и корумпираните по време на прехода трябва да има народен съд, но не смъртни присъди а на лагер в Белене хем АЕЦа ще строят бригадно.

fallback