Снимка: Булфото, архив
fallback

Нищо чудно да се слеят местните избори през 2019 г. с парламентарния вот, смята Георги Първанов, президентът на България в периода 2002 г.-2012 г.

Oще по темата

"Идват ми в повече тези непрекъснати ултиматуми в управлението", коментира той пред bTV заради изказванията на лидерите на Обединени патриоти Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, че може и да последва разпад в управлението, ако Истанбулската конвенция бъде приета.

"Като ще напускат, да напускат и да се прави ново правителство", призова Първанов. Според него има много по-значими за българското общество проблеми.

Той подчерта, че гледа много подозрително към опитите да се вкара темата за третия пол и еднополовите бракове.

По думите му в Истанбулската конвенция 56 пъти се говори за насилието над жени.

"Очевидно обаче някой се опитва да вкара по втория начин и другия проблем", заяви Първанов.

Така че според него е редно да се проведе референдум, но не по конвенцията като цяло, както иска БСП, а по-скоро за това да има или не еднополови бракове.

В крайна смета Първанов смята, че нищо чудно премиерът Бойко Борисов и шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов да поискат да слеят местните с парламентарните избори, защото тогава ще мотивират многобройните кметове от партията да работят и за парламентарната листа.

"Най-близо като редовни избори са европейските. Те няма да бъдат за това кой колко депутати ще изпрати, това ще бъде сблъсък между лявото и дясното, между идеята за промяна и статуквото", смята той.

Според него заради това е необходимо АБВ, партията, която той създаде, и БСП да се съберат отново.

"Това е задължително условие, но дали ще се случи, не мога да кажа, защото има твърде много лични субективни фактори, затова съм се оттеглил от оперативните контакти и политики, за да не се наслагва моето име", обясни той, но допълни, че ако левицата не се обедини и не се промени в най-широкия смисъл на думата и допусне нова загуба, това би било фатално.

Първанов коментира и темата за комунизма в новата програма за X клас.

"Трябва да прочетем това, което са предложили от министерството. Там е заложен двоен стандарт за периода до 1944 и след 1944 г. Говори се за авторитарен режим и за култ към личността на Живков, говори се за насилие след 9 септември 1944 г., а се забравя, че всичко това го има и в предишния период", каза Първанов.

"Искам нашите деца да учат по еднакъв стандарт. Стига с това насилие. Нека да покажем истината и за периода преди и след 9 септември, но да покажем, че и в двата периода има градивност, да знаят нашите деца, че в България са се случвали и добри неща", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 6 години

Един овен се декапитира на високо място и ако кръвта тръгне на юг, значи ще има избори две в една, ако пък на север - тогава е 3 в едно, ако пък на запад - значи овена е джендер. Тъй пише в наръчника за шамани верни на партията

17

Агент Гоце

преди 6 години

С ограбеното от Белене, Южен поток и Големия шлем агент Гоце може да изхранва още поне 100 години цялата си фамилия без да си мръдне пръста като я обезпечи и с хотели разбира се... Младежите в АБВ дали си дават сметка, че са наследници на Гоце...

16

Анонимен

преди 6 години

Едни и същи, едни и същи вече 30 и повече години.... Само избори, пари и постове в главите им... А народът?????? За него никой не мисли!

fallback