Снимка: Reuters
fallback

250 електронни гривни по 5300 лв. едната ще контролират престъпниците в България. Вчера Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерство на правосъдието сключи договор с консорциум, който трябва да ги достави и вкара в употреба в рамките на 9 месеца за 1.34 млн. лева. Фирмата ще има задължението да поддържа системата 5 г.

250-те гривни ще са крайно недостатъчни, като се има предвид, че хиляди хора са осъдени на пробация, много обвиняеми са под домашен арест, а стотици са избягалите осъдени, коментират експерти пред "Сега".

Oще по темата

Новината, че ще има договор, бе съобщена в сряда от правосъдния министър Цецка Цачева. На блиц контрол в правната комисия на Народното събрание тя обяви, че дългият срок на поръчката се налагал, защото проектът е сложен технически. Тя отказала да влиза в подробни обяснения, за да не подвежда депутатите в област, в която не е експерт.

Поръчката е спечелена от консорциум "Суперком Абати България" с цена 1.34 млн. лв. с ДДС. Тя е обжалвана от класирания на второ място "ВИП секюрити сълушънс" пред Комисията за защита на конкуренцията, която е отхвърлила жалбата.

След това фирмата е решила да не обжалва и пред съда и така се е отворила възможност за подписване на договора. При класирането консорциумът е получил 100 точки, а вторият - 90.8. Един от основните критерии е бил ниската цена, като "Суперком Абати България" е направил най-евтино предложение.

Вторият в класирането е предложил над 1.7 млн. лв. Цената и на третия в класирането - "Контракс", е била по-висока - 1.67 млн. лв. Поръчката ще бъде платена с пари от Оперативната програма "Добро управление".

От документацията става ясно, че 200 от гривните ще са за GPS наблюдение с точност 2,5 м, а останалите 50 ще целят контрол на лишени от свобода в открити пространства. Сделката включва и доставка на Система за електронно наблюдение, включваща 200 комплекта приемно-предавателни устройства и електронни гривни, както и 50 броя преносими устройство за персонална идентификация. Плюс хардуер и софтуер за тях и лицензи.

През юни 2016 г. тогавашният министър на правосъдието Екатерина Захариева обяви публично, че се е усъмнила в поръчката за електронните гривни и я отменила. От думите на Захариева тогава излезе, че основна тежест в бъдещата нова поръчка ще има по-ниската цена. Сегашната поръчка е обявена близо година по-късно - на 16 юни 2017 г.

Въвеждането на електронното наблюдение спрямо подсъдими, обвиняеми и осъдени отне 15 г. За него първо само се говореше години наред, а бе предвидено в Закона за изпълнение на наказанията и в специална наредба на правосъдното министерство преди няколко години.

От поне две години съдилищата вече налагат тези мерки, въпреки че такава техническа възможност още липсва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

АЛЕКСЕЙ

преди 6 години

Тези гривни мога да ги поръчам по 20 $ за брой. Виждам че пишете че стрували по 200 или 300 лв............. Не си правете майтап. Това може да се случи само в България. Тази държава никога няма да се оправи. Корупцията никога няма да изчезне.

25

Анонимен

преди 6 години

Гривната струва 300 лв. и 5000 за ГЕРБ.

24

Вече се говори

преди 6 години

за ВИП затвори,арести,килии за "богоизбрани" БГ престъпни цървулани!?!?!?А ще има ли и такива гривни,примерно по 10 000 едната?!?!?!

fallback