Снимка: архив, Булфото

Задължително електронно проследяване за предсрочно освободени от затвора ще предложи правосъдният министър Цецка Цачева. Законовите промени ще са в НК, НПК и Закона за изпълнение на наказанията и задържането. Проследяването се извършва с т.нар. "електронни гривни".

Още по темата

Повод за промените е решение на съда за предсрочно освобождаване на двама от членовете на групата за отвличания "Наглите".

Цачева заяви, че се надява окончателните решения на съда в тези случаи да са такива, каквито очаква обществото ни.

Тя обясни, че ангажиментите на администрацията на затвора са да даде становище дали са изпълнени изискванията за предсрочно освобождаване. В единия от случаите администрацията е дала отрицателно становище, а в другия – положително. Прокуратурата атакува решенията на съда пред по-горна инстанция, пред която представителите на администрацията на Софийския затвор ще поддържат протеста на прокуратурата, съобщи още Цачева.

Правосъдният министър счита обаче, че подходът, по който тези становища се дават, е формален, защото се спазва буквата на закона, без да се отчита обществената опасност на определен вид деяния. Затова Цачева иска завишаване на контрола и да се изготвя единно предложение от страна на администрацията на затвора според критерии за степен на риск, възможност за ресоциализация на лицето и др.

Цачева съобщи, че задържаният за подкуп съдия от Агенцията по вписванията Йордан Раденков вече е уволнен. Тя е назначила и допълнителна проверка в Агенцията. Цачева обяви и че е възложила обсъждането на вариант за въвеждане на такса за експресни услуги, когато се изисква спешно да бъде извършено вписване.

Министърът смята, че по този начин ще се противодейства на корупционния натиск. Цачева обяви, че Раденков си е позволявал да изисква дела, разпределени на други съдии и че ще бъде безкомпромисна за случайното разпределение на делата.

По отношение на назначението на Зорница Даскалова за директор на Агенцията, Цачева заяви, че тя е с добра характеристика на опитен юрист и отговаря на изискванията за длъжността.

"Доверила съм се, работата ще покаже дали тя ще се справи на поста", допълни министърът.

На въпрос случайна ли е концентрацията на сделки в КЗК, свързани директно или индиректно с Делян Пеевски, докато Даскалова е била член на Комисията, Цачева отговори, че не й е вменено като задължение да изследва този въпрос.

Тя коментира и решението на ВАС, че референдумът на Слави Трифонов не е задължителен, като посочи, че то се определя от фактите – наличие на определен брой подадени гласове в допитването. Министърът обаче напомни, че партия ГЕРБ се е съобразила с волята на близо 2.5 млн. български граждани и има "висящ законопроект" в НС в този смисъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase