Снимка: архив Булфото

Червената опозиция в парламента отново оспори правото на депутата от ГЕРБ Делян Добрев да присъства на пленарното заседание и настоя той да напусне залата.

Това очаквано предизвика отпор от страна на управляващите и Данаил Кирилов възрази, че няма правно основание за това.

От БСП пак се аргументираха с решението на Конституционния съд, че отказът на Народното събрание да прекрати мандата на Делян Добрев, след като той е подал оставката си като депутат, е противоконституционен.

Същевременно КС изрично посочи, че неговото решение е по принцип и не решава въпроса за статуса на Делян Добрев като народен представител.

Още по темата

Самият Добрев днес се зачуди защо е такова отношението на БСП към него.

"Чудех се защо толкова ме мразят колегите от БСП и единствената причина, за която се сетих, е че съм със синя вратовръзка. Затова днеска съм с червена. Предлагам и освен да ме отстранят от залата, и да ме арестуват и разстрелят. В тяхната партия има 30 000 осъдени на смърт без съд и присъда", предложи той.

Съпартиецът му Данаил Кирилов пък настоя, че щом са в тази зала, всички трябва да имат необходимите компетенции и да знаят кога се прекратява мандат на народен представител.

"Мандат се прекратява след три юридически факта - оставка, решение на Народното събрание, решение на ЦИК", отсече той и призова да се спре с уронването на достойнството на народни представители.

Червеният Александър Симов пък предложи, след като не се спазва Конституцията, да се гласува процедура за допуск в зала за Делян Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase