Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Ако ратифицираме Истанбулската конвенция поемаме всички негативи от това - ще трябва да променим около 20 закона, включително този за телефон 112, както и да изменим Конституцията. Това обяви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров пред Bulgaria ON AIR.

Вчера стана ясно, че БСП ще промени въпроса си за референдума и той ще гласи "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?". Корнелия Нинова обаче подчерта, че партията не се оттегля от референдума.

От ГЕРБ пък посочиха, че преди да ратифицират конвенцията ще се допитат до Конституционния съд (КС) дали съществуват противоречия с основния закон и може ли тя да бъде разписана с резерви.

Проф. Пламен Киров поясни, че ако депутатите от ГЕРБ сезират КС, за да получат индулгенция, това не означава, че се снема от дневен ред решението на парламента да ратифицира или не конвенцията.

Oще по темата

"ГЕРБ искат да изчистят един от проблемите в хода на дискусията. Премиерът Борисов излага становището на министъра на правосъдието, че България може да направи резерви към конвенцията. Член 78 от конвенцията е категоричен - по въпросните спорните текстове не могат да се правят резерви", обясни гостът в "България сутрин".

"Полша направи декларация, че приема да изпълнява задълженията по конвенцията, но само в рамките на тяхната конституция. Веднага последва реакция от Холандия и Австрия - подобна декларация представлява резерва", уточни проф. Киров.

Бившият конституционен съдия подчерта, че ако ратифицираме Истанбулската конвенция, ще сме задължени да спазваме всичките ѝ текстове. Ще бъдем под мониторинг, а е възможно да последват и санкции за България, предупреди той.

Суверенно право на българския парламент е да реши дали да се присъедини или не към конвенцията, посочи проф. Киров, но отбеляза, че ще остане горчив привкус в партньорите ни от ЕС, ако не я ратифицираме.

"Сами си поставихме краен срок и като че ли недипломатично нашите европейски партньори ни го поставят. Управляващите сами се вкараха в капан. Оказва се натиск върху държави, които се поддават на натиск. Виждате как се държи Вишеградската четворка, как се държи Унгария...", каза още проф. Киров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

160

Аз

преди 6 години

Нека на Бойко му направят операция за смяна на пола и тогава да подписва.

159

Анонимен

преди 6 години

ТРЯБВА ДА РАЗБЕРЕМ ЕДНО НЕЩО: НЯМА СМИСЪЛ ОТ РЕФЕРЕНДУМ,ДОКАТО НА ВЛАСТ СА ТЕЗИ МОШЕНИЦИ(ВСИЧКИ ПАРТИИ СА ТАКИВА)!ЕДИНСТВЕНОТО РЕАЛНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ Е - В ДЕНЯ НА ТАКА НАРЕЧЕНАТА "РАТИФИКАЦИЯ",МАСОВО ИЗЛИЗАНЕ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА С КАТЕГОРИЧНОТО ИСКАНЕ ЗА НЕ-РАТИФИКАЦИЯ!СЪС ЗАПКЛАХАТА(А НЕ,"ИСКАНЕ"),ОТ СВАЛЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЧРЕЗ ЩУРМ,АКО ТОВА НЕ СТАНЕ!!!НЯМА ДРУГ НАЧИН!!!Другото е,че ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ще бъдем изиграни и натикани в миша дупка!ТОВА ВАЖИ ОСОБЕНО ЗА СОФИЯНЦИ!

158

Владимир Христов

преди 6 години

Феминистките скапаха Канада и крадат от България злато.Сега искат да доскапят България с измислени конвенции, но тъй като и гепиха златото не останаха пари за измислен феминизЪм.ФеминизЪма е нещо като фашизЪма без войната и комунизЪма с право на излизане извън граница.За справки на моя Фейсбук при Vladimir Hristov

fallback