Снимки: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

"Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак" - член 46, алинея 1 от Конституцията. Заради този текст и за да бъдат разсеяни всички съмнения, че Истанбулската конвенция ще промени родното законодателство, парламентарната група на ГЕРБ реши, че ще сезира Конституционния съд.

Oще по темата

"Искането е за преценка за съответствието на Конвенцията с Конституцията", обясни шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Според него е редно заради опасенията на част от обществото, че с Истанбулската конвенция се отварят вратички за признаването на т.нар. "трети пол" и КС да се произнесе и да даде своите правни аргументи.

"Имаше тези, че като се ратифицира Конвенцията, ще се промени националното законодателство, това според нас не е така, но органът, който може да се произнесе е КС и заради това оценката му е важна дори и за правния дебат в парламента", добави той.

Макар че на фона на силно негативните нагласи на част от НПО-тата, ГЕРБ вече заявиха, че преди Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие да стане окончателно факт, ще се организира широк дебат, реално мнозинството не се отказа от ратификацията.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни миналата седмица, че до края на родното еврошефството тя трябва да бъде одобрена и от парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

песентана гербераста

преди 6 години

Аз съм гербераст обичамджендъри с халки големиДжендърин да се наричампърва радост е за мене!

110

Американ

преди 6 години

Всяко споменаване на нетрадиционни/небиологични/ полове трябва да се премахне за да не се оставят никакви съмнения, че те няма да си намерят път в закона.

109

гост

преди 6 години

Тези се доказаха като продажници и неграмотници в познаване на законите в РБ. Понятията и смисъла на Конституцията се тълкуват към времето на нейното съставяне. При необходимост се правят поправки и промени. Сега да пишем наново Конституцията, щото *** и лесбийки искат да си играят на семейство.

fallback