Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

ГЕРБ направи крачка назад и се отказа от бързата ратификация на Истанбулската конвенция, която изостри напрежението в обществото.

Така че депутатите на Бойко Борисов решиха, че първо ще инициират серии от дебати, кръгли маси, разговори с експерти, академичната общност, неправителствени организации, включително и със Светия Синод, така че да разсеят всички съмнения, които някои имат заради ратификацията на документа.

Oще по темата

Основното опасение на противниците на конвенцията е, че под наслов "борба с домашното насилие" се налагат учебни програми за изучаване на "нестереотипни роли на пола“ като хомосексуализъм и травестизъм.

Първи срещу нея скочиха от Обединени патриоти. Според патриотите Конвенцията въвежда определение за пол и полова идентичност като нещо различно от биологичния пол на човека.

Последва гневна реакция и неправителствени организации, организираха се и протести.

Светият Синод също излезе с реакция и призова политиците да не ратифицират документа.

В православните храмове у нас дори започна молитвена акция срещу Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие.

Главното мюфтийство също излезе с официално становище, с което осъжда документа.

"Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани. Тя крие рискове за тяхната идентичност като под формата на възпрепятстване на насилието над женския пол взима на прицел устойчивостта на семействата ни”, категорични са духовниците.

БСП пък поиска да се проведе референдум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

Тодоров

преди 6 години

До ТодоровМоля за извинение - адресът на статията на адв.Шейтанов не е този!

81

Тодоров

преди 6 години

До АнонимнитеПредлагам ви да си направите партия,а не само да си демонстрирате джендърите

80

Гей парад

преди 6 години

Предлагам Борисов да организира един гей парад и там да пита дали да се приеме "социалния пол". Не е казано какво е социалния пол. Той включвали гейовете и лесбийките? Така че текстът може да се раздели на две: защита от насилие и въвеждане на нови понятия. За първото Борисов нищо не може да каже, т.к. и сега има закони в тази посока, но неговото правителство не ги прилага. С приемането на тази конвенция нищо няма да се промени, т.к. правителството на Борисов няма да се промени заради един текст

fallback