Снимки: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

БСП иска да се проведе референдум за спорната Истанбулска конвенция, разбунила духовете и породила противоположни мнения в обществото. От левицата настояват да се спре гледането й в Народното събрание и гражданите да се произнесат по въпроса.

Oще по темата
"Смятаме, че този, който трябва да се произнесе, е българският народ. Затова утре от БСП внасяме необходимите подписи на народни представители в Народното събрание с искане за решение за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция. Само народът може да каже волята си по този въпрос след създалата се вече ситуация", заяви червената лидерка Корнелия Нинова.

От левицата предлагат въпросът на референдума да бъде формулиран така: "За" или "против" сте ратификацията на Истанбулската конвенция?".

Нинова допълни, че ако се бърза с ратифицирането на конвенцията, няма да може народът да се произнесе.

Тя уточни, че към конвенцията не е приложен обяснителен доклад, както и докладът на МС, който да указва какви закони трябва да променим след нейното ратифициране.

Нинова коментира и предложението за тълкувателна декларация, която да разсее противоречията. Според нея тя би била "прах в очите на хората, за да успокои духовете" и даде пример с Полша, където такава декларация не е била призната като правен акт към ратификацията.

Като спорни текстове в конвенцията соцлидерката определи тези, които въвеждат понятието "социален пол" и "нестандартни роли на пола".

Въпреки това Нинова увери, че БСП ще продължава да внася закони, които изпълняват изискванията на конвенцията що се отнася до борбата с домашното насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

137

ЦЦ

преди 6 години

ГЕРБ ще си сменят името в духа на конвенцията ПИЖО ПЕНДА и ДЖЕНДА.

136

МЕН

преди 6 години

РЕФЕРЕНДУМА, ЩЕ БЪДЕ ФАЛШИФИЦИРАН, КАКТО СТАВА НА ИЗБОРИТЕ! НЕ ВЯРВАМ НА ГЕРБ, НИТО НА БОЙКО, НИТО НА ТЕЗИ ЛАКЕИ ОКОЛО НЕГО! ТАКА, ЧЕ, ТОВА, КОЕТО Е ОБЕЩАЛ БОЙКО НА НЕГОВИТЕ ИЗВРАТЕНИ ШЕФОВЕ, ЩЕ СТАНЕ НА ВСЯКА ЦЕНА! АКО НЯМА НИЩО ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНО, НЕЩО ИЗВРАТЕНО, КОЕТО ПРОТИВОРЕЧИ НА БОЖИЯ ПРОМИСЪЛ ЗА СЪЗДАВАНЕТО И РОЛЯТА НА ДВАТА ПОЛА, ЗАЩО РЕДИЦА СТРАНИ, КОИТО ВЕЧЕ СА Я ПОДПИСАЛИ, ПРАВЯТ ПРОМЕНИ В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО СИ, ЗА ДА УГОДЯТ НА ДЖЕНДЪРИТЕ, ВМЕСТО ДА ГИ ПОДЛОЖАТ НА ЕФТАНАЗИЯ!

135

Nqkoi

преди 6 години

Против с две ръце

fallback